Mbo-verpleegkundige Bo Corstjens blogde een half jaar over hoe dat nou ging, zo’n transitie van mbo naar hbo op een verpleegafdeling. Niet alles ging van tralala, maar ze is niet ontevreden. Dit is Bo’s laatste bijdrage.
Januari 2014 startte onze afdeling met de transitie van mbo naar hbo. Wat klonken deze veranderingen zwaar in de oren van ons, de niveau vier. Uiteindelijk is het allemaal meegevallen. Aan onze functie als niveau vier en aan onze taken is weinig veranderd. De niveau vijf verpleegkundigen zijn meer zichtbaar geworden en ook met meer aanwezig.
Wat doet de niveau vijf verpleegkundige allemaal op onze afdeling? Zij coördineert, stuurt op efficiënt werken en werkt binnen het team aan verpleegkundig leiderschap, denk daarbij aan evidence-based practice, klinisch redeneren en het verpleegkundig proces. Daarnaast werkt deze collega gewoon op de werkvloer. Alle collega’s hebben bij ons een persoonlijk ontwikkelingsplan, niveau vier wordt daarin gecoacht door niveau vijf maar blijft zelf verantwoordelijk voor haar leerdoelen.
Dagelijks is er één niveau vijf die overstijgend aanwezig is voor de afdeling, tijdens deze dienst zorgt hij of zij voor de personele planning, de opnames en de bezetting en is waar nodig inzetbaar. Verder ziet deze verpleegkundige toe op bepaalde taken, zoals het toewerken naar kwaliteitsprogramma JCI (Joint Commission International). Daarnaast stuurt hij of zij werkgroepen aan en maakt PDCA’s (plan do check act) over voeding, decubitus, pijn, kwetsbare ouderen, VIM, vrijheidsbeperkende maatregelen en andere basiszorgindicatoren.
Voor niveau vijf zijn dat veel taken. De verwachting is hoog, je moet veel taken weten te combineren met je werkzaamheden op de vloer. Ook de werkdruk is hoog, daarbij hoor ik terug dat de niveau vier verpleegkundigen meer van zichzelf mogen laten horen. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen taken en moeten ook taken buiten de patiëntenzorg op zich nemen om zo ondersteunend te zijn aan de ontwikkeling van de afdeling. Dit laatste herken ik wel in bijvoorbeeld de dagevaluatie, efficiënt en netjes te werk gaan, en zorgdragen dat er op de juiste manier gewerkt wordt.

Volgens Bo zouden ziekenhuizen moeten investeren in niveau 5 én 4. Dat lees je hier >>>
Door de transitie is er veel veranderd op de afdeling. Het kost tijd om alles goed bij te houden en jezelf volledig in te lezen in alle informatie. Op dit moment loopt alles en worden we open aangesproken op dingen die beter kunnen. Er is waardering voor onze inzet en het is prettig dat dit ook getoond wordt!
Heb ik als niveau vier de ambitie om niveau vijf te worden? Ik zou wel de opleiding willen doen vanwege de mogelijkheden die deze biedt om vanuit hbo verder te kunnen werken en leren.
Ik heb er echter voor gekozen de opleiding op dit moment niet te doen. Mijn rol als niveau vier is nog steeds belangrijk op de afdeling en ik voel op dit moment niet de ambitie om de hbo v-opleiding te doen. De opleiding duurt drie jaar, met een contract van minimaal achtentwintig uur werken, en dit is lastig te combineren met mijn jonge gezin. Ik ben zeker gedreven om in de toekomst mezelf nog verder te ontwikkelen maar ik weet op dit moment nog niet precies hoe.

Dat ziekenhuizen steeds vaker aangeven meer hbo-v opgeleide verpleegkundigen aan het bed te willen, frustreert heel wat inservice- en mbo-opgeleide verpleegkundigen. Praat ook mee >>>
Dat neemt niet weg dat ik wel eens in een tweestrijd zit; heb ik met hbo niet meer kansen op hetgeen waar ik naar toe zou willen? Twijfels zijn er dus nog steeds en die hoor ik ook bij mijn niveau vier collega’s.
De komende jaren ondergaan steeds meer afdelingen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis deze transitie. Nogmaals…we zijn goed op weg. Succes aan iedereen die er ook mee bezig is, zowel binnen als buiten ons ziekenhuis!
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account