Tekst: Mariëtte Baks
De ‘Palliakit’ bevat middelen die je nodig hebt als een cliënt die thuis in de terminale fase belandt, plotseling verslechtert of een acuut probleem heeft. Met de kit zijn de juiste spullen
Tekst: Mariëtte Baks
De ‘Palliakit’ bevat middelen die je nodig hebt als een cliënt die thuis in de terminale fase belandt, plotseling verslechtert of een acuut probleem heeft. Met de kit zijn de juiste spullen
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account
Twee keer per week de nieuwste artikelen van Nursing in je mail? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!
Tieneke van Dijken ma 18 dec 2023 om 10:42
Regio Haaglanden werkt met de Palliatieve Kit die heel erg compleet is. Het is ontzettend prettig werken hiermee! Als wijkverpleegkundige doe je alles iom de arts, een aantal medicatie is voor ‘eigen gebruik van de patient’ zoals microlax en pcm. Maar al het andere is dan alvast in huis. Werkt echt heel prettig voor patienten en familie én de hulpverleners. Mocht iemand inspiratie zoeken; https://transmuralezorg.nl/projecten/palliatieve-kit/ en kijk onder ‘bijlage’ voor inhoud van de kit en begeleidende brief.
Jolanda di 5 dec 2023 om 21:40
Heel praktisch initiatief wat tijdwinst en geruststelling kan brengen.
Tegelijkertijd vraag ik me ook af een kit in huidige samenstelling niet bijdraagt aan verdere medicalisering van de laatste levensfase?
Zou het niet mooi zijn als er in of via de kit ook interventies onder de aandacht gebracht zouden kunnen worden die vanuit andere hoek bijdragen aan bv het verminderen van angst, onrust en pijn?
Tieneke van Dijken ma 18 dec 2023 om 10:47
Hi Jolanda. Hier heb ik ook over zitten nadenken hoor. Maar ik denk dat hiervoor nog te weinig kennis is bij zowel verpleegkundigen als huisartsen.
Mijn ervaring is overigens ook dat veel van mijn cliënten in de thuiszorg (vooral senonioren van 80+) hun gehele gezondheid en dus ook hun laatst levensfase gemedicaliseerd hebben. Ik hoop dat er in de toekomst meer kennis en ruimte komt voor gebruik van niet-medicinale interventies.
Monique van Blokland vr 1 dec 2023 om 10:06
Voorbeeld over wens palliatieve sedatie: Naar mijn idee klopt de vrijheid om te starten met Palliatieve sedatie door een verpleegkundige niet. Het is de beslissing van een arts en iemand moet voldoen aan aantal criteria. Waaronder refractair symptoom en verwacht overlijden binnen 14 dagen. Ook al is het vooraf besproken. Daar ligt juist in de praktijk het knelpunt; fam en cliënt die zegt; we hebben alles geregeld en nu wil ik sedatie. Palliatieve sedatie is een beleid wat een arts in gang moet zetten en niet een verpleegkundige. Dat is wat anders dan starten met beetje midazolam voor comfort of tegen onrust.
Josejohanna vr 1 dec 2023 om 13:39
Helemaal mee eens.
Zorgvuldigheid !
Jolanda di 5 dec 2023 om 21:21
Mee eens.
Het is belangrijk dat er voor er wordt gestart met Palliatieve sedatie wordt gekeken of er sprake is van een of meer onbehandelbare ziekte verschijnselen en dat er duidelijkheid is over de levensverwachting.
Er zijn duidelijke richtlijnen ontwikkeld die aangeven wat belangrijke afwegingen zijn voor er met een sedatie wordt gestart.
Het is mijn inziens belangrijk dat er realistische verwachtingen worden gewekt.
Gaby Thomma do 30 nov 2023 om 18:25
2 katheters van elke maat zou wenselijk zijn… Je zal er per ongeluk naar 1 laten vallen. Geeft ook het protocol aan overigens.
Esther wo 29 nov 2023 om 20:29
Superfijn initiatief. Scheelt een hoop gedoe!
Ik mis alleen een flesje Haldol erbij.
PJ Van ‘t hof wo 29 nov 2023 om 14:37
Super initiatief! Ik vraag me wel af, waarom er geen microlax in zit? En of dit een bewuste keuze is.
skirnir wo 29 nov 2023 om 09:22
Wat een uitstekend idee en direct toepasbaar!!
Margreet ravensbergen-riepma wo 29 nov 2023 om 06:58
Zoiets belangrijks kan je niet onvergoed laten. Ik hoop dat alle zorgverzekeraars zullen volgen.
Teun di 28 nov 2023 om 11:44
Zojuist gelezen op Carend.nl dat ook CZ, Zilveren Kruis en Menzis de palliakit gaan vergoeden.
Koekie1208 wo 29 nov 2023 om 10:06
Goed initiatief echter ik ken deze box al langer. In het verpleeghuis hadden wij een box om in te zetten zat zelfs een kaarsje bij.
Tijdens corona hebben wij een barrière toolkist samengesteld omdat niet iedereen wist wat er nodig was en bij quarantaine je gelijk kon pakken.
Wat zou het handig zijn als de artsen bij zwachtelen een box inzetten.
De wijkzorg is daar lang mee bezig om de juiste verbandleverancier accoord arts te verkrijgen.
Dus heel mooi en ik hoop dat er meer boxen komen.
Margot Hamel wo 29 nov 2023 om 15:17
Dank voor de update Teun, we passen het artikel aan.