Als je intramusculair injecteert doe je dat mogelijk via de loodrechttechniek, omdat je dat zo hebt geleerd. De rangeertechniek heeft echter de voorkeur.
Intramusculair injecteren met de rangeertechniek voorkomt dat de injectievloeistof terugvloeit in de subcutis.
Praktijk Verpleegtechnische handelingen
Waarom je bij intramusculair injecteren de rangeertechniek wilt gebruiken
Lees Interacties
12 reacties
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account
MARISKA Zwarteveen zo 21 apr 2024 om 18:37
Kan ik ergens het onderzoek lezen waaruit blijkt dat de rangeertechniek veiliger is?
Dorien te Voortwis ma 29 apr 2024 om 11:43
Hier enkele bronnen:
– Wynaden D, Landsborough I, McGowan S, Baigmohamad Z, Finn M, Pennebaker D. Best practice guidelines for the administration of intramuscular injections in the mental health setting. Int J Ment Health Nurs. 2006;15:195-200.
– Bernadette Geeraert, Wendy de Vaal, Kurt De Meester en Sylvie De Vuysere, Verpleegkunde nr 4, dec 2010.
Van de laatste bron heb ik een pdf. Als je die wilt ontvangen, mail dan naar dorien.tevoortwis@bsl.nl.
Verder zou ik deze vraag zeker ook bij Vilans neerleggen.
LISETTE Kuiler vr 22 mrt 2024 om 11:58
Waarom kan ik dit artikel niet delen?
Erna vr 15 mrt 2024 om 20:56
Heb altijd begrepen dat bilspier Max 5 ml en dijbeen max 4 ml?
Dorien te Voortwis di 19 mrt 2024 om 08:41
De achtergrondinformatie van Vilans meldt de volgende hoeveelheden:
Dijbeenspieren
Brede dijbeenspier, max 1-5 ml
Rechte dijbeenspier, max 1-5 ml
Bilspieren
Middelste bilspier, max 1-3 ml
Grote bilspier, max 1-4 ml
‘Houd bij toedienen van een grote hoeveelheid injectievloeistof rekening met de grootte van de spier. Een grotere spier, zoals de dijbeenspier, neemt de vloeistof gemakkelijker op dan een kleinere spier, zoals de bovenarmspier.’
Tjitsked ma 4 mrt 2024 om 12:33
Dan begrijp ik nog niet waarom in een nl protocol staat wel aspiratie bij BBB niet op andere plekken. Hebben onderzoeken in buitenland nu aangetoond dat het onzin is of niet.
Dorien te Voortwis di 19 mrt 2024 om 08:45
Vilans zegt hier het volgende over:
‘Aspireren doe je om te controleren of de injectienaald niet per ongeluk in een bloedvat zit. Dit kan zinvol zijn wanneer de bil (bovenste buitenste bilkwadrant, de rugzijde) als intramusculaire injectieplaats is gekozen. In tegenstelling tot andere injectieplaatsen loopt hier een bloedvat. Dit bloedvat kun je per ongeluk aanprikken wanneer de injectieplaats onjuist is.’
Norma Paulissen ma 4 mrt 2024 om 09:22
Ring en middelvinger.
Ik meen op de foto’s andere vingers te zien…
Dorien te Voortwis di 19 mrt 2024 om 08:38
Hallo Norma. Bij foto 7 zie je dat de ring- en middelvinger de huid opzij houden, of bedoel je iets anders? Groet, redactie Nursing
CorM wo 28 feb 2024 om 09:46
Rangeer techniek bij dikke vloeistoffen is verstandig. Je kan ook heel langzaam inspuiten. En altijd aspireren ! Mij ernstig verbaast over het prikken tijdens de corono prikrondes door met name de GGD. De stof is al toxisch en controversieel. Als je dit rechtstreeks in een bloedvat spuit heb je grote kans op een anafilactische reactie! En die zijn er giga veel geweest! Ik zou hier niet de verantwoording over willen hebben. En geef de mensen het batch nummer de bijsluiter mee. Dan staan ze sterker als er vaccinatie schade optreed!
Tjitsked ma 26 feb 2024 om 17:37
Waarom alleen aspireren bij BBB?
mbarrett@cello-zorg.nl do 29 feb 2024 om 17:43
Hallo Tjitsked,
Heel terechte vraag! Ik heb deze vraag ook al eens eerder bij Vilans neergelegd, maar kreeg destijds het antwoord dat er in Engeland en Amerika onderzoek is gedaan naar het nut/ geen nut van aspireren.
Uit deze onderzoeken bleek dat het voor de patiënt een onnodige belasting zou zijn omdat de injectie langer zou duren, en de kans op injecteren in een bloedvat verwaarloosbaar klein.
Ik ben echter van mening dat de belasting voor de patiënt door het aspireren tijdens de injectie verwaarloosbaar klein is en ik zou dan ook zeker aanraden om tijdens een intramusculaire injectie altijd te aspireren.
Ik heb in tot 3 keer meegemaakt ( ik ben nu bijna 40 jaar verpleegkundige ) dat bij een injectie in de spier van het bovenbeen, bloed opgetrokken werd bij het aspireren.