• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
Menu
Zoeken
Inloggen

Nursing.nl | Nieuws, blogs en meer | Nursing voor verpleegkundigenNursing.nl | Nieuws, blogs en meer | Nursing voor verpleegkundigen

Waarmee maken wij jou steeds beter?

  • Praktijk
  • Werk
  • Challenge
  • Congressen
  • Abonneren
  • Nursing
    • Home
    • Praktijk
    • Werk
    • Challenge
    • Congressen
  • Service
    • Veelgestelde vragen
    • Contact
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Inloggen
    • Wat is de Nursing Challenge?
    • Mijn profiel
  • Meer Nursing
    • Nieuwsbrieven
    • Shop
    • Nursing.be
  • Vacaturebank
    • Vacatures
    • Vacature plaatsen

Praktijk Praktijk

Wetenschap: Eiwitrijke maaltijden aan huis bereiden patiënt voor op operatie

Gepubliceerd op: 15 november 2021

Patiënten krijgen meer calorieën en eiwitten binnen in de weken voor een geplande operatie wanneer ze dagelijks 6 eiwitrijke maaltijden thuisbezorgd krijgen via een maaltijdservice. Dit had echter geen effect op de fysieke prestaties of kwaliteit van leven, of op het aantal complicaties en ligdagen na de operatie.

Wel hadden patiënten bij een dagelijkse eiwitintake van minimaal 20 gram grotere spierkracht. Dat concludeert voedingswetenschapper Vera IJmker-Hemink uit haar promotieonderzoek.

Volgens IJmker-Hemink zou de maaltijdformule gecombineerd met fysieke training wel effect kunnen hebben op ligduur en complicaties, maar hiernaar is verder onderzoek nodig. De maaltijdservice (FoodforCare – FfC) bleek eerder al te zorgen voor hogere eiwit- en energie-inname bij ziekenhuispatiënten.

Bij opname al ondervoed

Ook bleek dat er een relatie is tussen hogere eiwitinname tijdens de ziekenhuisopname en minder complicaties en een kortere ligduur. Circa 15% van de ziekenhuispatiënten is al bij opname ondervoed, en de steeds kortere opnames bieden niet genoeg tijd om ondervoeding te behandelen.

Patiënten aten vooral meer eiwitten bij de tussendoortjes in de ochtend en middag

Reden voor IJmker-Hemink om dit onderzoek te doen. De helft van de patiënten kreeg in de 3 weken voor opname 6 eiwitrijke maaltijden en snacks per dag, en mocht daarnaast eten wat ze wilden. De andere helft van de patiënten at zoals gebruikelijk. De patiënten hielden bij wat en hoeveel ze aten.

Spreiding van eiwitinname

In de FfC-groep was de intake van eiwitten en calorieën respectievelijk 16% en 19% hoger. Uitgesplitst naar maaltijdmoment bleken de patiënten vooral meer eiwitten te eten tussen ontbijt en lunch, en tussen lunch en avondeten. Dit is belangrijk voor de spreiding van eiwitinname gedurende de dag.

De patiënten in de onderzoeksgroep waren net zo tevreden over hun maaltijden als de patiënten die hun gebruikelijke eetpatroon volgden.

Vera IJmker-Hemink. Protein-rich meal service to support peri-hospital patient care. Proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen, oktober 2021.

Gepubliceerd op: 15 november 2021
Door: Redactie Nursing

Thema:

Praktijk Voeding Wetenschap Wetenschap en onderzoek

Tags:

Voeding

Lees Interacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account


Praktijk

icon-Wondzorg

Wondzorg

Negatieve druktherapie: wat als mijn patiënt de pomp zat is?

icon-Wijkverpleging

Wijkverpleging

Deze wijkverpleegkundigen zweren bij duale aansturing: ‘We bepalen nu zelf hoe we zorg verlenen’

icon-Wondzorg

Wondzorg

‘Zorg dat je de verschillen kent tussen een donkere en witte huid’

icon-Wondzorg

Wondzorg

Wondcasus: pijnlijk ulcus onder de hiel

icon-Wondzorg

Wondzorg

3 vragen over gedeelde wondzorg: ‘Cliënten kunnen meer wondzorgtaken zelf doen’

Bekijk meer

Newsletter

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en vakinhoudelijke artikelen?

Schrijf je dan in voor een van onze nieuwsbrieven.

Aanmelden

Footer

Meer nursing

Abonneren

Gratis proefabonnement

Shop

Contact

Volg ons op

Adverteren

Personeeladvertentie

Adverteren & partnerships

Nursing Vlaanderen

Ga naar Nursing.be

© Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Nature

  • Privacy Statement
  • Disclaimer
  • Voorwaarden
  • Cookie voorkeuren