• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
Menu
Zoeken
Inloggen

Nursing.nl | Nieuws, blogs en meer | Nursing voor verpleegkundigenNursing.nl | Nieuws, blogs en meer | Nursing voor verpleegkundigen

Waarmee maken wij jou steeds beter?

  • Praktijk
  • Werk
  • Challenge
  • Congressen
  • Abonneren
  • Nursing
    • Home
    • Praktijk
    • Werk
    • Challenge
    • Congressen
  • Service
    • Veelgestelde vragen
    • Contact
    • Abonneren
    • Adverteren
    • Inloggen
    • Wat is de Nursing Challenge?
    • Mijn profiel
  • Meer Nursing
    • Nieuwsbrieven
    • Shop
    • Nursing.be
  • Vacaturebank
    • Vacatures
    • Vacature plaatsen

Praktijk Wetenschap

Wetenschap: Minder complicaties en kortere ligduur door betere eiwitinname

Gepubliceerd op: 10 april 2019

Ziekenhuispatiënten met een betere eiwitinname hebben minder complicaties en een kortere ligduur dan patiënten met een slechtere eiwitinname. Dat concludeert arts in opleiding tot specialist Dorian Dijxhoorn in haar proefschrift.

Zij registreerde precies hoeveel patiënten aten op de eerste dag waarop ze weer een volledige orale intake hadden en berekende hoeveel eiwit dat ingenomen voedsel bevatte. Dat zette zij af tegen de eiwitbehoefte op basis van het gewicht en BMI van de patiënt.

10% minder complicaties bij 10% hogere eiwitinname

Het bleek dat patiënten met een 10% hogere eiwitinname ongeveer 10% minder complicaties hadden tijdens hun verblijf in het ziekenhuis, en dat ze gemiddeld een kwart dag sneller met ontslag gingen. Het onderzoek vond plaats onder 637 patiënten op verschillende afdelingen. Helaas was het aantal deelnemers te klein om in de analyses een onderscheid te maken tussen milde en ernstige complicaties.

FoodforCare: 6 kleine maaltijden per dag

Deze studie was het tweede deel van een onderzoek naar het nieuwe maaltijdconcept FoodforCare, waarbij patiënten 6 kleine maaltijden per dag voorgeschoteld krijgen. Ze kunnen ter plekke kiezen uit 3 gerechten die worden opgediend in aardewerken bordjes, schaaltjes en potjes. De smaak, geur en voedingswaarde is aangepast op verschillende patiëntengroepen.

Waar met een traditionele ziekenhuismaaltijd minder dan een tiende van de patiënten hun eiwitbehoefte behaalde op de eerste en vierde dag van de ziekenhuisopname, was dat met FoodforCare-maaltijden respectievelijk 24 en 23%. Dat betekent echter dat meer dan driekwart van de opgenomen patiënten nog steeds niet de optimale inname van eiwitten behaalde.

Dorian Dijxhoorn. Hospital meal services. Proefschrift Radboud Universiteit Nijmegen, februari 2019

Gepubliceerd op: 10 april 2019
Door: Redactie Nursing

Thema:

Wetenschap Wetenschap en onderzoek

Tags:

Lees Interacties

Geef je reactie Reactie annuleren

Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account


Praktijk Wetenschap

icon-Wetenschap

Wetenschap

Wetenschap | Delier bij thuiswonende patiënten is sneller op te sporen

icon-Palliatieve Zorg

Palliatieve Zorg

Wetenschap | Oncokompas helpt palliatieve patiënten hun welzijn en gezondheid te monitoren

icon-Voeding

Voeding

Wetenschap | Beter eten én korter nuchter dankzij advies van verpleegkundige

icon-Palliatieve Zorg

Palliatieve Zorg

Wetenschap | Gesprekshulp palliatieve fase geeft patiënten gevoel van regie

icon-Wijkverpleging

Wijkverpleging

Wetenschap | Verpleegkundigen vinden registraties belastend, maar niet alle registraties evenveel

Bekijk meer

Newsletter

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en vakinhoudelijke artikelen?

Schrijf je dan in voor een van onze nieuwsbrieven.

Aanmelden

Footer

Meer nursing

Abonneren

Gratis proefabonnement

Shop

Contact

Volg ons op

Adverteren

Personeeladvertentie

Adverteren & partnerships

Nursing Vlaanderen

Ga naar Nursing.be

© Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Nature

  • Privacy Statement
  • Disclaimer
  • Voorwaarden
  • Cookie voorkeuren