De tijd dat wijkverpleegkundigen via de huisarts een Baxterrol bij de apotheker moeten aanvragen is voorbij. Wijkverpleegkundigen mogen nu zelf zo’n medicijnrol aanvragen zonder dat ze daar een machtiging van de huisarts voor nodig hebben. Dat stelt het actieprogramma (Ont)Regel de Zorg.
Het via de huisarts aanvragen van een Baxterrol was een van de schrappunten die naar voren kwam door het actieprogramma (Ont)Regel de Zorg van het ministerie van VWS. Het doel van dit programma is onnodige administratie verminderen.
Tijdens de zogenoemde ‘schrapsessies’ gaven verschillende wijkverpleegkundigen aan dat ze eerst toestemming moesten vragen aan de huisarts voordat ze een Baxterrol voor hun cliënt konden bestellen.
Omdat deze voorwaarden nergens zijn vastgelegd, is het echter niet mogelijk of nodig om een regel te schrappen. Toch plaatste het actieprogramma (Ont)Regel de Zorg een nieuwsbericht om uit te leggen hoe wijkverpleegkundigen deze niet-bestaande regel te lijf kunnen gaan.
Kosten besparen
Dat de huisarts eerst een handtekening moet zetten, komt dus niet voort uit een of andere landelijke regel. Volgens V&VN heeft het eerder te maken met het in toom houden van de kosten. Volgens Pauline Arts, wijkverpleegkundige en actief bij V&VN, kan de inzet van een Baxter juist kosten besparen.
‘Als je op jaarbasis kijkt naar wat medicatiefouten kosten… De zorg die nodig is na over- of onderdosering kost veel geld. Als het aanvragen van een medicijnrol vertraging oploopt, door onnodige administratie, duurt het langer voordat de slimme medicijndispenser goed is afgesteld.
In de tussentijd moet een wijkverpleegkundige of verzorgende een paar keer per dag naar de cliënt om ervoor te zorgen dat hij zijn medicatie inneemt. Ook dat kost geld.’
Zo ga je te werk
Op de site van Ont(Regel) de Zorg wordt uitgelegd wat je moet doen:
- Je vraagt de medicijnrol rechtstreeks bij de apotheker aan. De apotheker stemt het actueel medicatiegebruik af met de huisarts, die op zijn beurt het actueel medicatiegebruik ondertekent voor akkoord. Vervolgens kan de Baxterrol door de apotheker worden geleverd aan de cliënt.
- Moet het medicatiegebruik aangepast worden? Dan bespreekt de wijkverpleegkundige dit met de huisarts.
- Heeft de cliënt ook een automatische medicijndispenser nodig, dan kun je deze rechtstreeks aanvragen bij je organisatie (de aanbieder van wijkverpleegkundige zorg). Vanaf 2020 kan deze gedeclareerd worden vanuit de prestatie ‘Thuiszorgtechnologie’ als aanbieders hierover afspraken hebben gemaakt met de zorgverzekeraars.
- Discussie over de geldigheid van deze niet-regel? Verwijs dan naar het bericht op Ont(Regel) de Zorg van het ministerie van VWS.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account