Twee meetinstrumenten moeten het mogelijk maken om acute en chronische pijn bij patiënten meer objectief te meten. De instrumenten zullen bestaande meetmethoden als de VAS niet vervangen, maar zijn bedoeld voor specifieke patiëntengroepen.
Het multidisciplinair pijncentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen gebruikt de nieuwe meetinstrumenten sinds kort. Voor de intensiteit van acute pijn wordt er gemeten met de zogenaamde Medasense waarbij de patiënt een sensor aan de vinger krijgt. Het toestel meet zeven parameters van het autonoom zenuwstelsel, zoals doorbloeding en weerstand van de huid, die nauw samenhangen met het sensorisch zenuwstelsel en bepaalt op basis daarvan de pijnintensiteit van de patiënt. Met het andere instrument – Conditioned Pain Modulator – wordt chronische pijn in kaart gebracht door middel van warmte, pijnlijke hitte, koude en extreme koude bij de patiënt.
Specifieke patiëntengroepen
‘Vooral bij patiënten die veel ademhalingsproblemen kunnen ondervinden van een narcose, zoals obese patiënten of patiënten met aandoeningen van het longvlies, bewijst het meettoestel zijn nut. De anesthesist wil immers een minimale verdoving toedienen, maar wel genoeg om geen pijn te voelen. Dankzij het toestel kan hij de verdoving optimaal instellen en continu aanpassen tijdens de operatie’, zegt professor Guy Hans, coördinator van het pijncentrum. Ook voor gesedeerde patiënten op intensieve zorgen die niet aan kunnen geven of ze pijn hebben, biedt het toestel zijn nut. Op regelmatige basis kan nu gemeten worden of de patiënt al dan niet pijn voelt, waardoor de pijnmedicatie juist kan afgesteld worden.
Niet voor verpleegkundigen
Het is niet de bedoeling dat de nieuwe meetinstrumenten bestaande meetmethoden – waarbij de patiënt zelf de mate van pijn aangeeft – gaan vervangen. ‘Deze meetinstrumenten zijn geschikt voor specifieke patiëntengroepen en worden ook uitgevoerd door artsen. Het vergt heel wat training om die cijfers te interpreteren, een medische achtergrond is daarvoor noodzakelijk. Verpleegkundigen zullen de instrumenten niet gaan gebruiken. Ik zie de nieuwe instrumenten als een aanvulling op de bestaande meetmethoden’, zegt Hans.

Opioïden
Patiënten die na een operatie volgens hun pijnscore pijnstilling zouden moeten krijgen, willen vaak geen opioïden omdat zij de pijn draaglijk vinden. Lees meer >>>
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account