Patiënten die na een operatie volgens hun pijnscore pijnstilling zouden moeten krijgen, willen vaak geen opioïden omdat zij de pijn draaglijk vinden.
Dat meldt de NTvG. ‘Er is een risico op overbehandeling wanneer zorgverleners de richtlijnen star volgen, zonder dat zij patiënten naar hun voorkeuren vragen’, aldus Jacqueline van Dijk en collega’s (Pain Pract. 2014; epub 16 april).
Pijnschaal
Verpleegkundigen en artsen brengen postoperatieve pijn doorgaans in kaart door patiënten een cijfer te laten geven op een schaal van 0 (geen pijn) tot 10 (de ergst denkbare pijn). Een Nederlandse richtlijn van het VMS Veiligheidsprogramma suggereert pijnbestrijding bij een score > 3; de IGZ hanteert als kwaliteitsindicator het percentage patiënten dat op enig moment een pijnscore > 7 heeft.
Om uit te zoeken of patiënten met hoge pijnscores wel opioïden willen, bestudeerden de onderzoekers 1084 patiënten die van januari-juni 2010 in het UMC Utrecht onder het mes gingen. De meeste patiënten kregen direct na de operatie paracetamol of NSAID’s en een aantal patiënten kreeg direct opioïden. De ochtend na de operatie gaven de patiënten aan hoeveel pijn zij hadden en of zij behoefte hadden aan (extra) opioïden.

Mythes over pijn
Dóórvragen naar pijn, beter de pijnscores bijhouden en korte metten maken met mythes. Dat zijn belangrijke middelen om pijn bij patiënten terug te dringen. 4 mythes over pijnbestrijding>>>
Extra opioïden
De mediane postoperatieve pijnscore was 3. In totaal wilde 91 procent geen extra opioïden. 213 patiënten met een pijnscore van 5-10 wilden geen opioïden omdat zij de pijn draaglijk vonden (62 procent), omdat zij bang waren voor misselijkheid en braken (12 procent), omdat zij duizeligheid, verslaving of slaperigheid vreesden (10 procent) of omdat zij opioïden slecht voor het lichaam vonden (6 procent). Van deze 213 patiënten gebruikten er 110 al opioïden, 103 niet. De patiënten gaven aan dat zij pas aan de opioïden wilden als hun pijnscore 8 was. ‘De pijnscore-afkapwaarden die de meeste professionals hanteren zijn geen afspiegeling van de wensen van patiënten’, besluiten de auteurs.

Blog Jos
‘Ben ik de enige?’, vraagt mevrouw zich af. Ze krijgt morfine in een pompje. Al snel wordt duidelijk dat er meer achter de vraag zit. Lees de blog van Jos>>>
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account