Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Praktijkgids ‘Vroege herkenning en behandeling van de vitaal bedreigde patiënt’

In het kader van het veiligheidsprogramma ‘Voorkom schade, werk veilig' is door het Expertteam Vitaal bedreigde patiënt de praktijkgids ‘Vroege herkenning en behandeling van de vitaal bedreigde patiënt' ontwikkeld. De gids beschrijft interventies, indicatoren en de wijze van meten en bevat ook een stappenplan voor de implementatie.
bericht090127-vitaal

De praktijkgids is geschreven om professionals op de werkvloer te ondersteunen bij het invoeren van een zogenoemd Rapid Response Systeem (RRS). Met een RRS kunnen vitaal bedreigde patiënten op de afdeling tijdig herkend en behandeld worden.

Afwijkingen in de vitale functies worden vaak niet herkend als bedreigend voor de patiënt. Die afwijkingen uiten zich in een versnelde of vertraagde ademhaling, verlaagde zuurstofsaturatie, verlaagde systolische bloeddruk, versnelde hartfrequentie of een verlaagd bewustzijnsniveau. Bijna alle patiënten laten afwijkingen in de vitale functies zien voordat een hartstilstand, respiratoir falen, CVA of andere problemen optreden. Als de vitale functies tijdig worden gestabiliseerd loopt de patiënt veel minder risico.

 

Vitale functies meten

De expertgroep adviseert op iedere verpleegafdeling drie maal daags meerder vitale functies bij de patiënten te meten en zo nodig actie te ondernemen door de zaalarts te raadplegen of het Spoedinterventieteam (SIT) op te roepen. Dit bestaat uit deskundigen op het gebied van vitaal bedreigde patiënten, bijvoorbeeld een intensivist en een ic-verpleegkundige. Het SIT moet onmiddellijk komen als het de behandelende arts niet lukt om snel verbetering bij de patiënt te bewerkstelligen. Voor de patiëntveiligheid is het van belang dat het ziekenhuis een Spoedinterventieteam instelt dat 24 uur per dag beschikbaar is.

Het Expertteam adviseert ook een communicatiestructuur in te voeren en te zorgen dat die bij alle professionals bekend is. Uit de literatuur blijkt namelijk dat de meeste problemen voortkomen uit slechte communicatie.

Verpleegkundigen zijn blij met een RRS: er zijn heldere afspraken en de verpleegkundige kan in geval van nood altijd rechtstreeks het SIT bellen. Bovendien vraagt de communicatiestructuur van verpleegkundigen om hun mening met de arts te bespreken en duidelijk te zeggen wat zij graag zien gebeuren.

De adviezen in de praktijkgids zijn geformuleerd op basis van beschikbare literatuur, nationale ‘good practices’ en internationale veiligheidscampagnes als Safer Healthcare Now! (Canada) en de 100.000 Lives en 5 Million Lives van het Instituut of Healthcare Improvement (VS).

 

De praktijkgids is te bestellen of te downloaden via www.vmszorg.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.