Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Praktijkondersteuning: meer kwaliteit, evenveel stress

Praktijkondersteuners in een huisartsenpraktijk leveren veilige zorg en dragen bij aan de kwaliteitsverbetering van de zorg. Hun inzet leidt echter niet tot een vermindering van de werkdruk bij huisartsen of lagere kosten in de zorg.

Dit concludeert Miranda Laurant die gisteren promoveerde bij de afdeling Kwaliteit van Zorg bij het UMC St Radboud. Het zijn opmerkelijke conclusies omdat juist kosten- en werkdrukvermindering bij huisartsen in 1999 belangrijke redenen waren om praktijkondersteuners aan te trekken op een huisartsenpraktijk.

Aantal contacten
Uit haar onderzoek blijkt dat praktijkondersteuners vooral ingezet worden in de zorg voor patiënten met astma en chronische aandoeningen aan de luchtwegen (COPD). Ondanks die inzet constateert Laurant geen afname in het aantal contacten per patiënt voor de huisarts. Ook stelt ze vast dat de komst van de praktijkondersteuner niet leidt tot een vermindering van de subjectieve werkdruk (stress) van de huisarts.

Kwaliteit
Positief is het effect van de praktijkondersteuner op de kwaliteit van zorg. Deze neemt toe, omdat patiënten met astma en COPD meer zorg ontvangen op basis van de landelijke huisartsenrichtlijnen. Het blijkt dat patiënten van de praktijkondersteuner meer informatie over hun aandoening krijgen of adviezen over voorgeschreven medicijnen.

Verbeterde gezondheidsuitkomsten
Op basis van literatuurstudie concludeert Laurant vervolgens dat praktijkondersteuners dezelfde en soms zelfs verbeterde gezondheidsuitkomsten bereiken in vergelijking met huisartsen. Verder blijkt dat praktijkondersteuners in de preventieve zorg, de zorg voor kleine kwalen en spoedeisende zorg een belangrijke rol kunnen vervullen.

Voorkeur
Patiënten blijken tevreden te zijn over deze zorg. Zij waarderen de praktijkondersteuner om de tijd, aandacht en begeleiding die ze aan hen en hun familie besteden. Hebben ze echter een keuzemogelijkheid, dan geven ze de voorkeur aan de zorg van de huisarts, vooral als het om medische zorg gaat.

UMC St Radboud

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.