Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Praktijkverpleegkundige krijgt waarschuwing

Een Brabantse praktijkverpleegkundige in een huisartsenpraktijk heeft een waarschuwing gekregen van het Tuchtcollege in Eindhoven. De verpleegkundige ging met spoed naar een patiënt zonder de arts te waarschuwen.

De familie van de patiënt belde begin vorig jaar de de huisarts, met het verzoek meteen langs te komen omdat de 65-jarige patiënt onwel was geworden. De huisarts was op dat moment afwezig, hij was bezig met het afleggen van visites. Daarom is de verpleegkundige gaan kijken.

Opknappen
Toen de verpleegkundige aankwam bij de patiënte onderzocht zij haar op blauwe plekken, uitslag, fractuurverschijnselen, glucose, tensie en pols en op tekenen van tia/cva. Urine in de urinezak was helder en rook niet. De verpleegkundige is ongeveer een uur bij de patiënte gebleven en merkte dat deze duidelijk opknapte.

Diagnose
Toen de huisarts om ongeveer 16.30 uur van zijn visites terugkwam, heeft de verpleegkundige hem onmiddellijk verslag gedaan. Ze vertelde hem dat zij de situatie stabiel achtte, dat de familie niet meer gebeld had en dat het naar haar mening niet meer nodig was dat hij nog een visite bij patiënte zou afleggen. Hij heeft dat ook niet meer gedaan.

Te ver gegaan
De verpleegkundige is volgens het college veel te ver gegaan door een diagnose te stellen: ‘onwel geworden zonder duidelijke oorzaak’. Het ging hier immers niet om een chronische maar om een acute zorgvraag, die door een arts had moeten worden gediagnosticeerd en beslist. 

Verantwoordelijkheid
De verpleegkundige had bij of kort na aanvang van haar visite een arts moeten waarschuwen in plaats van zelf de verantwoordelijkheid voor deze acute zorgvraag op zich te nemen. Dit geldt temeer nu het hier om een patiënte ging met een, voor de verpleegkundige bekende, multipathologie.

Overleden
De patiënte overleed enkele weken later in het ziekenhuis. Ze had een peritonitis op basis van een geperforeerde galblaas.

Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg
Door: redactie Nursing 

2 REACTIES

  1. Goed: dat verpleegkundige meteen is gaan kijken en diverse testen heeft gedaan. Fout: dat verpleegkundige niet de arts heeft gewaarschuwd, zelf een diagnose heeft gesteld en aan de arts aangaf niet meer langs te hoeven gaan.
    Ook fout: dat de arts niet bereikbaar was door visite lopen en dat hij niet alsnog bij de patiënt is langs gegaan. Hierdoor neemt hij verantwoordelijkheid voor het handelen van de verpleegkundige en dient (ook) hij minimaal een waarschuwing te krijgen. je kan in deze situatie volgens mij spreken van een autorisatie achteraf.

  2. Lees alle reacties
  3. Het is erg belangrijk om te weten of er voor dit soort situaties afspraken zijn in de desbetreffende huisartsenpraktijk.
    Mijns inziens heeft de huisarts hier ook steken laten vallen door er niet heen te gaan.
    Is hij ook voor de tuchtcommissie gedaagd?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.