Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Pre-deliric model helpt delirium op IC te voorspellen

Het PRE-DELIRIC model is van toegevoegde waarde bij het voorspellen van delirium bij IC-patiënten. Dat blijkt uit promotieonderzoek van IC-verpleegkundige Mark van den Boogaard van het UMC St Radboud.
Pre-deliric model helpt delirium op IC te voorspellen

In zijn promotieonderzoek keek Van den Boogaard, tevens wetenschappelijk onderzoeker, naar diagnostiek, consequenties van delirium en naar het voorspellen en voorkomen ervan. Het PRE-DELIRIC model zorgt voor een vroege deliriumvoorspelling en dat maakt preventieve maatregelen mogelijk, concludeert Van den Boogaard. Opvallend: voorspellingen van artsen en verpleegkundigen die het model niet gebruikten, waren vaak niet goed.

Risicofactoren
Het model kent tien risicofactoren die een hoge voorspellende waarde hebben voor het optreden van delirium bij volwassenen op de IC. Binnen 24 uur na opname op de IC moet het model worden toegepast voor het beste voorspellende resultaat. Het PRE-DELIRIC model is voor de studie ontwikkeld en gevalideerd op vijf IC-afdelingen in het land. In totaal werden 3000 patiënten met het model onderzocht op de kans op delirium tijdens opname op de IC. 

Cum laude
Van den Boogaard is met zijn onderzoek ‘Delirium in Intensive Care Patients’ de eerste Nederlandse verpleegkundige die cum laude promoveert. Hij hoort bij de kleine twee procent van de promovendi die deze prestatie heeft geleverd.
Het UMC St Radboud werkt nu dagelijks met het model.

UMC St Radboud
Door: Brenda Kluijver

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.