Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Preventief laxeren bij opioïdgebruik zinvol

Preventief laxeren met de juiste middelen en op de juiste manier, kan bij oncologiepatiënten die opioïden gebruiken leiden tot normale ontlasting.
Preventief laxeren bij opioïdgebruik zinvol

Dat blijkt uit de rubriek Evidence Based Practice (EBP) van Nursing waarin EPB-deskundigen onderzoek deden in internationale en nationale richtlijnen en literatuur. Bekijk hier de volledige uitwerking.

Obstipatie door opoïdengebruik
Oncologische patiënten die chemotherapie krijgen zijn vaak geobstipeerd als gevolg van opioïdengebruik. Op veel verpleegafdelingen verschilt niet alleen de werkwijze rond het wel of niet starten van laxantia, maar ook het middelengebruik (denk hierbij aan Movicolon® (macrogol), magnesiumoxidetabletten en soms lactulose). De onderzoekers richtten zich op de laxantia die vooral worden ingezet bij door opioïden veroorzaakte constipatie, zoals alvimopan en methylnaltrexon. 

‘De vraag of het preventief starten van laxantia daadwerkelijk tot een normaal ontlastingspatroon leidt bij oncologische patiënten, is op basis van de onderzochte literatuur niet direct te beantwoorden, omdat de studies over verschillende middelen gaan,’ schrijven de onderzoekers. ‘Het is aan te raden om bij elke oncologische patiënt die een opiaat krijgt voorgeschreven ook te denken aan een laxans (stimulant en/of een softner). Belangrijk daarbij is dat de patiënt weet wanneer hij meer of minder medicatie moet gebruiken. Uiteraard moet hij op tijd en goed voorgelicht worden.’

Bekijk hier de volledige uitwerking van de vraag Preventief laxeren bij opioïdgebruik, is dat zinvol?

Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.