Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prijs voor neonatologieverpleegkundige

Neonatologieverpleegkundige Karin Drost-Overman heeft de Truus van Lier-prijs 2008 in ontvangst genomen voor haar onderzoek naar het gebruik van de bilirubinemeter.

De innovatieprijs werd toegekend aan de hele afdeling neonatologie. Karin Drost-Overman vormde de spil van het onderzoek naar de bilirubinemeter. Dat is een apparaat waarmee snel en gemakkelijk kan worden vastgesteld in welke mate pasgeborenen aan geelzucht lijden. Dankzij deze methode kan onnodig bloedprikken worden voorkomen.

Geelzucht
In de eerste zeven levensdagen wordt vijftig procent van alle pasgeborenen geel, mede als gevolg van een nog niet goed functionerende lever. De tot nu toe gangbare methode om de mate van geelzucht en eventueel noodzakelijke behandeling vast te stellen was bloedprikken via de hiel van de pasgeborene, zowel voor ouders als pasgeborenen een stressvolle aangelegenheid. Eerdere versies van bilirubinemeters bestaan sinds de jaren ’90 maar waren tot dusver niet bewezen betrouwbaar.

Bilirubinemeter
De afdeling neonatologie verrichtte het onderzoek met een nieuw type meter en voerde gedurende ruim 3 jaar onderzoek uit waarbij alle pasgeborenen met symptomen van geelzucht zowel via traditioneel bloedprikken als middels de bilirubinemeter werden onderzocht.
Met de bilirubinemeter kan de mate waarin pasgeborenen aan geelzucht lijden door meting via de huid nauwkeurig worden vastgesteld. Pas wanneer de waarden een bepaalde grens overschrijden en de geelzucht potentieel gevaarlijk is, wordt er alsnog bloed geprikt om vast te stellen of verdere behandeling nodig is.

Neonatologie
De Truus van Lier-prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Stichting Verpleegkundige Symposia Zorg Rond de Pasgeborene. De afdeling neonatologie van het Kennemer Gasthuis is met haar innovatie gekozen uit 22 landelijke inzendingen.

Kennemer Gasthuis
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.