Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Prijs voor terugdringen fouten bij toediening parenteralia

UMC Maastricht heeft het aantal medicatiefouten bij het toedienen van parenteralia op verpleegafdelingen met 97 procent teruggedrongen. Hiermee won het ziekenhuis de Nationale Patiëntveiligheid Award 2010.
Prijs voor terugdringen fouten bij toediening parenteralia

Het geheim: apothekersassistenten die in plaats van verpleegkundigen alle parenteralia klaarmaken op de afdeling. Eerder maakten de apothekersassistenten deze alleen klaar voor hoog-risicomedicatie.

Terugdringen toedieningsfouten
In het medicatieproject, Feniks geheten, werd voor elke toediening een barcode gekoppeld aan de patiënt en aan de medicatie. De barcode regelt geautomatiseerde toedieningsregistratie en maakt een dubbelcheck bij het toedienen van de medicatie mogelijk. Het doel van het project was risico’s te ondervangen en mogelijke medicatiefouten te voorkomen. De jury roemt naast de barcode de goede cijfermatige onderbouwing van de resultaten van het project.

Meeste stemmen
In totaal brachten 2452 bezoekers van de website vmszorg.nl hun stem uit op één van de drie genomineerde projecten. Het project uit Maastricht kreeg 51 procent van de stemmen. Minister Edith Schippers reikt de prijs op 25 november uit.

VMS Veiligheidsprogramma
De Nationale Patiëntveiligheid Award 2010 en de Week van de patiëntveiligheid is een initiatief van de partners van het VMS Veiligheidsprogramma, NVZ, NFU, Orde, V&VN en LEVV. De Week van de patiëntveiligheid die van 22 tot en met 26 november 2010 plaatsvindt, is bedoeld om in alle Nederlandse ziekenhuizen medewerkers en patiënten nog meer bewust te maken van de patiëntveiligheid.

Door: redactie Nursing

Meer weten? Word nu abonnee van Nursing.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Heeft dit initiatief plaatsgevonden op basis van het onderzoek van Eric Poon, directeur klinische informatica en tevens assistent professor aan Harvard Medical School? Hij heeft namelijk dit jaar een studie gepubliceerd over de relatie tussen bar-coding technologie en het terugdringen van toedieningsfouten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.