Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prijsvechters leveren duurste thuiszorg

Thuiszorginstellingen met het laagste uurtarief compenseren dat ruimschoots door hun omzet te maximaliseren.

Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd rapport van Ernst & Young naar de effectiviteit van thuiszorginstellingen. In het concept-rapport ‘Herwaardering thuiszorg’ worden zes thuiszorginstellingen met elkaar vergeleken. Het doel was om voor vijf verschillende doelgroepen de kosten per klant te berekenen. Dat is echter alleen gelukt bij terminale patiënten. Bij deze doelgroep zijn de hoogste gemiddelde kosten een factor tien hoger dan de laagste gemiddelde kosten. Het goedkoopst is Buurtzorg Nederland met 1573 euro per cliënt. Het duurst is De Zorgzaak met 22.295 euro.

 

Vergelijken per zorgkantoor

Maar volgens de onderzoekers van Ernst & Young zijn de gegevens van verschillende zorgkantoren niet valide om op een betrouwbare manier te vergelijken, omdat ze verschillend registreren. Vergelijken kan wel als je kijkt naar de resultaten per zorgkantoor. Ook dan blijkt Buurtzorg aanmerkelijk goedkoper. In het werkgebied van Achmea, waarin De Zorgzaak op 22.295 euro uitkomt, heeft Buurtzorg 5694 euro aan kosten per klant. Bij Uvit zijn de kosten per cliënt voor Buurtzorg 6082 euro tegen 14.314 euro voor Proteion.

 

Laag uurtarief, hoge omzet

Opvallend is dat het uurtarief van De Zorgzaak (44 euro) en Proteion (48 euro) aanzienlijk lager is dan dat van Buurtzorg (54 euro). Door hun omzet te maximaliseren, lijken de ‘prijsvechters’ echter ruimschoots hun lagere uurtarief te compenseren. Zorgkantoren die aanbieders met een laag uurtarief contracteren, zijn hierdoor uiteindelijk dus duurder uit.

 

Appels en peren

Maar Ruud Slot, directeur van De Zorgzaak, stelt dat deze conclusie niet is te trekken op basis van het cijfermateriaal. ‘Zorgverzekeraars komen met andere cijfers dan de zorgaanbieders. Ik kan met honderd procent zekerheid stellen dat de cijfers niet kloppen. Het is appels met peren vergelijken. Daarom hebben we in de werkgroep afgesproken dat er geen conclusies uit te trekken zijn en het materiaal niet naar buiten te brengen. Het doel van het onderzoek is om te komen tot een organisatiemodel voor thuiszorgorganisaties dat de effecten van de geleverde zorg meet.’ 

 

Bron: Zorgvisie

Auteur: Redactie Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.