Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prikkelen enkelzenuw tegen incontinentie

Zenuwstimulatie vanuit de enkel kan een oplossing zijn voor incontinentieproblemen. Deze stimulatie beïnvloedt verkeerde signalen vanuit de blaas. Na een aantal behandelingen behoren incontinentieproblemen tot het verleden.
Prikkelen enkelzenuw tegen incontinentie

Dat constateert de Arnhemse uroloog en onderzoeker Michael van Balken. Incontinentie wordt tot nu toe met medicijnen behandeld. Als dat geen of te weinig resultaat had, bleef enkel ingrijpende chirurgie over. Het gaat om aandrangsincontinentie, waarbij ouderen vaak kleine beetjes moeten plassen en net te laat op het toilet arriveren.

Elektrische impulsen
Volgens onderzoeker Van Balken is stimulatie van de enkelzenuw een goed alternatief. Zo worden foute signalen vanuit de blaas gunstig beïnvloed. Van Balken deed onderzoek door een naaldje bij de enkel in te brengen dat elektrische pulsen afgeeft. Dat deed hij in 12 wekelijkse behandelingen van een half uur. Daarna werd, bij voldoende resultaat, overgegaan op een lagere behandelfrequente.

Seksualiteit
Ook bij zeer hardnekkige aandrangproblemen geeft enkelzenuwstimulatie goede resultaten, ontdekte Van Balken. Bij tweederde van de patiënten namen de klachten af met meer dan 50 procent. Is de behandeling succesvol, dan nemen vaak ook problemen met de seksualiteit af. Het onderzoek geeft niet aan welke patiënten positief op de behandeling zullen reageren. Er is een prototype voor een kleine implanteerbare stimulator ontwikkeld en getest. Hiermee is zelfstimulatie in de thuissituatie mogelijk. Michael van Balken promoveert 2 maart 2007 bij VU medisch centrum in Amsterdam.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.