Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Prikken in de thuiszorg niet meer zonder toestemming

Verpleegkundigen in de thuiszorg die al jaren hun chronisch zieke of gehandicapte patiënten injecties of infusen gaven, mogen dit nu niet meer zonder toestemming van de huisarts.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) en de Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad (CG-raad) hebben hierover al honderden klachten gekregen.

Vijf minuten werk
De problemen worden veroorzaakt door een verandering in de financiering van de thuiszorg. Tot september dit jaar vielen eenvoudige medische handelingen als prikken onder de AWBZ. Op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid werden ze eruit gehaald en maakt de vergoeding nu deel uit van de normale zorgverzekering. Daardoor moeten mensen nu naar de huisarts.

‘We kennen gevallen waarbij cliënten nog steeds thuiszorg hebben die van alles doet, maar niet de prik mag geven,’ zegt Jan Coolen van de NPCF in het Algemeen Dagblad. ‘Terwijl het maar vijf minuten werk is. Als mensen niet meer mobiel zijn, kost het hen uren. Er moet een speciale taxi voorrijden en het betekent een extra belasting voor de huisarts.’

Toestemming
Het ministerie van Volksgezondheid stelt dat thuiszorgverpleegkundigen nog wel injecties mógen geven, maar daarvoor hebben zij wel toestemming van de huisarts nodig.

Zorgvisie
Door: Redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.