Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Principe-akkoord bereikt over nieuwe ziekenhuiscao

Werkgevers en vakbonden werden het vannacht eens over een nieuwe cao voor ziekenhuizen. Verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers krijgen onder andere salarisverhoging, een vergoeding voor eventuele misgelopen ORT en er zijn afspraken over minder werken op oudere leeftijd.
1-verpleegkundige-272x272.jpg

De nieuwe cao ziekenhuizen loopt van 1 januari 2017 tot 1 april 2019.

Loonsverhoging

Verpleegkundigen krijgen vanaf 1 juli 2017 een loonsverhoging van 1,75% en vanaf 1 juli 2018 een loonsverhoging van 2%. Verder krijgen zij drie maal een uitkering op basis van een voltijd dienstverband: € 200 in september 2017, € 200 in september 2018 en € 125 in februari 2019. De vakantiebijslag 2018 gaat omhoog naar 8,33%.

Onregelmatigheidstoeslag (ORT)

Verpleegkundigen die recht hebben op uitbetaling van ORT tijdens hun vakantie, krijgen hiervoor een eenmalige compensatie van de werkgever over de jaren 2012, 2013 en 2014. Het ziekenhuis betaalt dit bedrag in drie termijnen uit: in september 2017, september 2018 en in februari 2019. ‘Uitbetalen in drie keer was belastingtechnisch het meest gunstig voor werknemers. Ze houden er dan het meeste aan over’, aldus onderhandelaar Rolf de Wilde van vakbond Nu’91.

Hoe zat het ook alweer met de ORT?
Volgens het Europese Hof heb je tijdens vakantie en verlof recht op onregelmatigheidstoeslag (ORT). Bekijk het dossier ORT >>

Rechtszaken

Wie het ORT-aanbod te weinig vindt, moet dit voor 1 augustus kenbaar maken bij het ziekenhuis. Anders kunnen zij via een rechtszaak proberen meer te krijgen. ‘Maar het doel van het ORT-aanbod in de nieuwe cao is juist dat de rechtszaken stoppen’, aldus De Wilde. ‘Wij denken dat hiermee recht wordt gedaan aan de werknemers.’ De vakbond weet niet of zij doorgaat met de bijna honderd rechtszaken die zij onlangs aanspande tegen ziekenhuizen over compensatie van ORT. ‘Dat is de keuze van onze leden. Zij zijn het die deze rechtszaken voeren, niet wij. Wij gaan hierover met ze in gesprek.’ Verpleegkundigen die al bezig zijn met het claimen van misgelopen ORT, bijvoorbeeld omdat ze ‘gestuit’ hebben, zouden uiteindelijk meer kunnen krijgen volgens De Wilde.

NU’91 start tientallen rechtszaken tegen ziekenhuizen
Vakbond NU’91 stuurde bijna honderd dagvaardingen naar ziekenhuizen om achterstallige onregelmatigheidstoeslag (ORT) terug te vragen. Lees meer >>

Generatiebeleid

In de nieuwe ziekenhuiscao staat een afspraak over generatiebeleid, ook wel het generatiepact genoemd. Dit houdt in dat ziekenhuizen vanaf 1 januari 2018 beleid kunnen maken voor oudere medewerkers. ‘Het gaat erom dat oudere werknemers ervoor kunnen kiezen om 80% te werken, voor 90% van het salaris en met 100% pensioenopbouw’, aldus De Wilde. ‘Dit kan helpen om hun werk beter vol te houden en zij maken hierdoor plaats voor jongere werknemers.’ De Wilde benadrukt dat het generatiebeleid geen belofte is, maar dient als stok achter de deur. ‘Vakbonden en ondernemingsraden kunnen hierdoor met de directie om de tafel om te bespreken hoe ze het generatiebeleid kunnen uitvoeren.’

Waarom willen de vakbonden een generatiepact?
Een derde van de medewerkers in de ziekenhuissector vindt dat er verhoudingsgewijs te veel ouder personeel is. Lees meer >>

5 REACTIES

 1. Lex slaat hier de spijker op de kop. Helaas interesseert het geen verpleegkundige. Jammer,ze zouden zich eens meer bezig mee moeten houden met hun eigen belangen. Artsen kunnen dat prima,die hebben een mooie regeling bedongen ter compensatie van de pensioenaftopping.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik heb ruim 34 jaar geploeterd in het ziekenhuis gewerkt.
  Nu werk ik in de ouderenzorg waar de arbeidsomstandigheden ook niet al te best zijn.
  Het is en blijft liefdewerk/ met steeds minder meer doen.
  Walgelijk.
  Als ik recht heb op compensatie, dan hoor ik dat graag.

 4. Wanneer wordt er gewerkt aan de pensioenen van de verpleegkundigen. Al jaren geen indexatie en al jaren dreigen met op het pensioen korten. Asocialer kan het beleid niet worden. Een schande voor hen die zich jaren in het zweet hebben gewerkt en nu van een fooi rond moeten komen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.