Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Principe-akkoord cao VVT

Vakbonden en werkgeversorganisatis hebben vrijdagavond een akkoord bereikt voor een nieuwe CAO voor de 400.000 werknemers in de VVT-sector.
CAO_VVT_2010

De vakbonden hebben ondermeer een loonstijging van 3,1 procent afgesproken met de werkgeversorganisaties: in 2010 komt er een structurele loonsverhoging van 1,1 procent, in 2011 volgt een loonsverhoging van 1,5 procent en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,5 procent. Verder gaat de stagevergoeding voor BOL-leerlingen omhoog en komen er ‘mogelijkheden voor grotere contracten.

 

Scholing
In het nieuwe akkoord is vastgelegd dat ieder werkgever verplicht is om tenminste 2 % van zijn loonsom aan te wenden voor scholing van werknemers. Werkgever en ondernemingsraad moeten hiertoe een scholingsplan vaststellen.

Leeftijdsuren
Een groot struikelblok tijdens de onderhandelingen vormden de leeftijdsuren. Vanwege de Wet Gelijke Behandeling zijn ouderenregelingen in cao’s onder druk komen te staan. Vakbonden en werkgevers hebben nu afgesproken dat 55-plussers hun oude rechten behouden. Voor jongere werknemers geldt dat ze gedurende hun loopbaan uren gaan sparen. Ze kunnen de uren sparen in tijd of in een levensloopregeling storten en gedurende hun loopbaan benutten om extra dagen op te nemen.

Met het onderhandelingsakkoord komt een einde aan bijna tien maanden onderhandelen tussen vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, FBZ en NU’91 en brancheorganisaties ActiZ en BTN. De vakbonden moeten het akkoord nog voorleggen aan hun leden.

 

Op de website van Abvakabo FNV is het principe-akkoord VVT in te zien.

 

Bron: CNV / Abvakabo FNV / Nu91
Auteur: redactie TvZ

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.