Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prinsjesdag 2011: een overzicht

Vrijdag zijn de Miljoenennota, het Belastingplan en alle overige begrotingsstukken rond Prinsjesdag officieel openbaar gemaakt. Op het gebied kwamen de volgende dingen naar buiten die voor jou als verpleegkundige interessant kunnen zijn.

Prinsjesdag 2011: een overzicht

1. Gespecialiseerde verpleegkundigen
Er moeten meer gespecialiseerde zorgaanbieders komen voor chronisch zieken. Dat ontlast huisartsen, zodat die eenvoudige patiënten kunnen overnemen van ziekenhuizen. Die krijgen dan meer tijd om zich toe te leggen op complexere patiënten. Al langer wil het kabinet taken van medisch specialisten naar huisartsen en andere zorgverleners overdragen. Nieuwe beroepsbeoefenaren zoals verpleegkundig specialisten en physician assistants kunnen eenvoudige routinematige taken overnemen. Daarom zijn er meer opleidingsplaatsen nodig voor die nieuwe beroepsgroepen in de zorg. Het kabinet onderzoekt hoe dat betaald kan worden.

2. Regelarme instellingen
Ondanks de bezuinigingen moet de kwaliteit van de zorg de komende jaren verbeteren. Het kabinet gelooft in dat kader sterk in het opstellen van zorgstandaarden. Daarvoor wordt in 2012 het Kwaliteitsinstituut geïntegreerd in het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Het Kwaliteitsinstituut moet in 2013 operationeel zijn, maar volgend jaar worden al een aantal pilots gestart gericht op de ontwikkeling van professionele standaarden. Het Kwaliteitsinstituut zal vanaf 2013 ook de taken van Zichtbare Zorg overnemen. In de langdurige zorg start een experiment met regelarme zorginstellingen. In de langdurige zorg gaat een experiment van start met zogenaamde ‘regelarme instellingen’. Zorgaanbieders mogen aangeven van welke regels zij last hebben bij het kwalitatief verbeteren of doelmatiger maken van de zorg. Waar mogelijk worden die regels dan geschrapt.

3. Inspectie en mystery guests
De Inspectie voor de Gezondheidszorg krijgt jaarlijks 10 miljoen euro extra in verband met de uitbreiding van het takenpakket. Zo moet de IGZ meer toezicht houden op de zorg voor kwetsbare groepen zoals ouderen. Daarvoor moeten de inspecteurs vaker de werkvloer bezoeken, onder meer door het gebruik van mystery guests.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.