Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prinsjesdag 2015: de belangrijkste punten voor verpleegkundigen

Wat verandert er in 2016 op het gebied van Volksgezondheid? Een overzicht van de voornaamste wijzigingen in de begroting die verpleegkundigen aangaan.
ANP
ANP

Na een jaar van hervormen en het doorvoeren van verbeteringen, is er volgens Schippers en Van Rijn resultaat geboekt. Want de kwaliteit van zorg verbetert, terwijl de uitgaven zich voor het eerst sinds lange tijd beheerst ontwikkelen en minder hard groeien. In de Rijksbegroting voor 2016 complimenteert het ministerie van VWS de duizenden zorgprofessionals, de gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoren die hard hebben gewerkt om goede zorg en ondersteuning te blijven bieden.

Geef zorgverleners vertrouwen

Maar veranderingen kosten tijd en brengen de nodige onzekerheid met zich mee. Daarom is blijvende aandacht nodig en zet het ministerie in op drie hoofdpunten voor 2016. Allereerst moeten mensen de verbeteringen in de zorg nu echt gaan merken en moeten er stappen worden gezet om de zorguitgaven beheersbaar te houden. Tot slot moeten zorgverleners merken dat zij de ruimte en het vertrouwen krijgen om hun werk te doen, om nieuwe effectieve en efficiënte manieren te vinden om zorg te verlenen en daartoe gericht worden opgeleid, zo schrijven Schippers en Van Rijn. ‘Dat zij de tijd en aandacht kunnen besteden aan mensen en minder aan onnodig papierwerk en dat eigen initiatief en samenwerking wordt gewaardeerd.’

Er zijn meer maatregelen waar ook jij als verpleegkundige mee te maken zult krijgen. Hieronder volgt een overzicht:

Extra geld voor verpleeghuizen

Het kabinet trekt komend jaar 140 miljoen euro extra uit voor het verbeteren van de zorg in de verpleeghuizen. De jaren daarna loopt dit bedrag op tot structureel 210 miljoen euro. Met het geld wordt personeel opgeleid en bijgeschoold en krijgen verpleeghuisbewoners meer dagbesteding.

E-health moet vanzelfsprekend worden

Vorig jaar was e-health al een speerpunt van het ministerie van VWS en ook in de Rijksbegroting voor 2016 komt het weer aan bod. Technologie die mensen in het dagelijks leven al lang gebruiken moet ook vanzelfsprekend wordt in de zorg. In de Rijksbegroting staat: ‘Dat we daarmee de zorg in huis halen en zorg op afstand mogelijk wordt. Wij zien dat e-health mensen kan helpen bij keuzemogelijkheden in de zorg. Om een behandeling te begrijpen of zelfs aantrekkelijk te maken en vol te houden. En ook om af te zien van behandeling, als die niet nodig of nuttig is of ten koste gaat van kwaliteit van leven.’

Richtlijnen voor verpleegkundig handelen

Door VWS wordt structureel € 1 miljoen vrijgemaakt om richtlijnen te ontwikkelen voor verpleegkundig en verzorgend handelen. Helemaal nieuw is dit niet, want dit is al afgesproken in het akkoord verpleging en verzorging in maart 2014 afgesloten met veldpartijen (Zorgverzekeraars Nederland (ZN), ActiZ, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF), Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN).

Kwaliteitsimpuls verpleegkundigen ziekenhuizen

Vorig jaar konden ziekenhuizen en UMC’s al gebruik maken van een subsidieregeling om medewerkers door te scholen. Dit budget wordt nu verhoogd met structureel 37 miljoen per jaar. In totaal is er voor 2016 nog 191,4 miljoen beschikbaar voor het scholen van verpleegkundigen.

Mbo-hbo profielen

In de Rijksbegroting staat ook opgenomen dat in 2016 het wetsvoorstel met profielen voor mbo- en hbo-verpleegkundigen aan de Kamer gezonden. Momenteel werken verschillende veldpartijen aan de invulling van de profielen.
Lees de volledige Rijksbegroting van het ministerie van VWS hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.