Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Proactieve verpleegkundige zorg leidt niet tot minder functieverlies

Als de verpleegkundige ouderenzorg pro-actieve zorg aan kwetsbare ouderen geeft, zal dit niet leiden tot minder functieverlies bij ouderen.
proactief.jpg
Bij het FIT-Zorgmodel krijgen kwetsbare ouderen een huisbezoek van een verpleegkundige. - Foto: Fotolia

Dit blijkt uit onderzoek van huisarts Jacqueline Suijker, die hiermee promoveert aan de Universiteit van Amsterdam. ‘We hebben bij 2500 ouderen onderzocht of pro-actieve zorg  daadwerkelijk functieverlies voorkomt.’ Deze proactieve zorg wordt geleverd aan de hand van het FIT-zorgmodel. Hierbij krijgen kwetsbare ouderen een huisbezoek van de verpleegkundige, waarin zij in kaart brengt welke geriatrische problemen aanwezig zijn. Vervolgens wordt er in samenwerking met de huisarts een behandelplan opgesteld. De problemen uit het zorgbehandelplan worden behandeld en de verpleegkundige begeleidt de ouderen en coördineert de zorg. ‘Normaal wordt er reactieve zorg geleverd: een oudere komt bij de huisarts als er al een probleem is’, vertelt Suijker. Uit haar onderzoek blijkt dat het voor de ouderen geen verschil maakt of er proactieve of reactieve zorg wordt geleverd. ‘Er wordt geen verschil gemeten in het functioneren van ouderen.’

Minder werkdruk huisarts

Ook qua kosten levert de proactieve benadering volgens het promotieonderzoek van huisarts Suijker niets op: ‘Integendeel, het is juist iets duurder.’ Toch vindt Suijker dat  de proactieve houding niet de deur uit moet. ‘We denken dat een langere  onderzoeksperiode  nodig is om  te kunnen zien of er functieverlies is. Ondanks het verrassende resultaat, lijken de huisartsen wel degelijk baat te hebben bij een proactieve houding en de samenwerking met wijkverpleegkundigen. Suijker: ‘Zij geven aan minder werkdruk te ervaren en het gevoel te hebben betere kwaliteit van zorg te leveren.  Zo blijkt uit interviews met de huisartsen. Ik zou dus zeker geen streep zetten door het FIT-zorgmodel.’ Suijker hoopt dat iemand het stokje van haar overneemt, om het onderzoek voort te zetten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.