Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Problemen personeelstekorten niet alleen op SEH’

Niet alleen de spoedeisende hulpen in Nederland kampen met ernstige personeelstekorten. Volgens ABVAKABO FNV heeft de zorg over de gehele linie te maken met een tekort aan medewerkers in gespecialiseerde functies.
'Problemen personeelstekorten niet alleen op SEH'

De zorgkwaliteit is volgens de vakbond in gevaar als nu niet wordt geïnvesteerd in personeel.

Te hoge werkdruk

Tweederde van de spoedeisende hulpen in ons land heeft te weinig personeel, met als gevolg een te hoge werkdruk, meer fouten en een achteruitgang van de zorgkwaliteit. Dat concludeert de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV) onlangs na een eigen arbeidsmarktonderzoek.

Tekort gespecialiseerd verpleegkundigen
ABVAKABO FNV onderschrijft de conclusies van de NVSHV, maar benadrukt dat de problemen veel groter zijn dan alleen op de spoedeisende hulpen. Zorgbestuurder Elise Merlijn van ABVAKABO FNV: ‘In veel specialistische functies is te weinig personeel. Op de spoedeisende hulp, maar ook op de intensive care, bij de dialyse en bij chirurgie en anesthesie.’ Volgens Merlijn investeren werkgevers te weinig in het personeel. Merlijn: ‘Werkgevers zijn bang om te investeren in medewerkers. Op de huidige arbeidsmarkt kan een medewerker, die net een intensieve opleiding heeft voltooid, morgen elders een beter betalende baan hebben. Maar juist door mensen te laten doorstromen naar gespecialiseerde functies, kun je ze behouden.’

Opleiding specialismen

Het aantal opleidingsplaatsen is, volgens een onderzoek van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (februari 2009), tussen 2002 en 2006 op de intensive care verminderd tot een derde. Op de spoedeisende hulp en bij de dialyse is dit aantal gehalveerd.  ‘Het is de hoogste tijd dat werkgevers over hun ongegronde angst stappen’, zegt Merlijn. ‘Anders zijn de gevolgen voor de zorgkwaliteit dramatisch.’

ABVAKABO

Door: redactie Nursing

Tekort op SEH’s neemt extreme vormen aan

Meer nieuws over ambulancezorg en spoedeisende hulp

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.