Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Productiedwang hindert thuiszorgpersoneel

Bijna tweederde van de verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg vindt dat hun werk door marktwerking en productiedwang in de knel is geraakt. Dit schrijft Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&VN) op haar website.
Productiedwang hindert thuiszorgpersoneel
 
Uit onderzoek onder bijna 500 verpleegkundigen, blijkt dat zestig procent van de ondervraagden door marktwerking en productiedwang moeite heeft om vooral de menselijk waarden als respect, betrouwbaarheid en eerlijkheid overeind te houden.
 
Inspiratie en betrokkenheid
Dit alles draagt er, volgens V&VN, toe bij dat bijna de helft het lastiger vindt om geïnspireerd en betrokken te blijven nu er alleen betaald wordt voor de ‘productieve’ uren. Tijd voor extra aandacht voor de cliënten schiet er zo bij in. Uit het onderzoek blijkt nu dat het doelmatiger is om extra tijd en aandacht te besteden aan cliënten, om de ‘verborgen’ problemen te achterhalen en zo de kwaliteit van zorg te verbeteren.
 
De baten
Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van een aantal thuiszorgorganisaties, werd vrijdag aangeboden aan SP-kamerlid Agnes Kant en Rosemarie van Troost van V&VN Eerstelijnsverpleegkundigen. In een reactie pleitte Van Troost ervoor om zorg te benoemen in termen van baten en niet in termen van kosten, aldus V&VN.
Vertrouwensband
Uit de antwoorden van de verpleegkundigen in het onderzoek, komt naar voren dat ze tegenwoordig onvoldoende een vertrouwensband kunnen opbouwen met de cliënt. De toegewezen uren bieden hier geen ruimte voor, zodat het moeilijk is om te achterhalen wat de echte problemen zijn van de cliënt.
 
Versnippering
Het grootste probleem voor verpleegkundigen en verzorgenden is de wijze waarop de zorg toegewezen wordt. Het centraal indicatieorgaan CIZ wijst de zorg toe voor specifieke functies zoals huishoudelijke verzorging, persoonlijke verzorging, verpleging of begeleiding. Volgens V&VN heeft dit geleid tot taakopsplitsing en versnippering van het werk.

Auteur Redactie Nursing – Jeroen van Renesse

 
Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.