Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Proef met virtual reality voor ontslagen ic-patiënt

Als eerste ziekenhuis in Nederland onderzoekt het Franciscus Gasthuis & Vlietland of het virtueel herbeleven van een ic-opname ex-patiënten kan helpen bij het verwerken van hun ervaringen.
Virtual reality na ic
Internist i.o. Michel van Genderen en een patiënt van het Franciscus Gasthuis & Vlietland (foto: Franciscus Gasthuis & Vlietland).

Patiënten die na een behandeling op de ic lijden aan het Post Intensive Care Syndroom (PICS) lijken baat te hebben bij de virtual reality-ervaring, zo wijst een eerste kleine proef van Franciscus Gasthuis & Vlietland uit. Samen met artsen van het Erasmus MC doet het Rotterdamse ziekenhuis vanaf 1 november een uitgebreider onderzoek. Ze gaat vijftig patiënten volgen die als gevolg van een sepsis op de ic belanden.

Blootstelling

Vanaf de vierde dag na ontslag mogen de patiënten zo vaak als ze willen gebruik maken van de virtual reality-bril, een week lang. De patiënten ervaren met de bril een virtuele opname op de ic waar zij zelf eerder lagen. Ook krijgen zij virtuele uitleg over alle geluiden, apparatuur en processen op de ic. Doel is om te onderzoeken of de patiënten baat hebben bij deze vorm van blootstelling aan hun ic-ervaring, en waar zij behoefte aan hebben in de begeleiding/nazorg. De onderzoeksresultaten worden begin volgend jaar verwacht.

Verminderd herstel

De cijfers over PICS lopen uiteen; zo’n dertig tot zestig procent van de voormalige ic-patiënten kampt hiermee. Verschijnselen zijn vergelijkbaar met het posttraumatisch stress-syndroom: angst, nachtmerries, vergeetachtigheid en depressie zijn er bijvoorbeeld symptomen van. PICS wordt geassocieerd met een verminderd herstel en een negatieve invloed op het welzijn en de kwaliteit van leven.

Exposure

Door ic-ervaringen opnieuw te beleven en er uitleg over te krijgen, is de proef een vorm van ‘Virtual Reality Exposure Therapy’. Virtual reality wordt in de zorg meer en meer gebruikt, bijvoorbeeld ook ter voorbereiding op een operatie of voor hulpverleners om te ervaren hoe een patiënt een psychose ervaart.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.