Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Proef met zzp’ers in de zorg gestart

Het zorgkantoor van UVIT is begonnen met het contracteren van zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft hiervoor dit jaar twintig miljoen euro contracteerruimte opzij gezet.

De contractering is onderdeel van het experiment om zzp’ers op de AWBZ-markt te krijgen, door de ministeries van Financiën, VWS, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het is de bedoeling dat de pilot als blauwdruk gaat dienen voor het contracteren en inzetten van zelfstandige zorgverleners in de hele AWBZ. Tot voor kort konden zorgkantoren alleen bij organisaties zorg inkopen. Omdat er door het grotendeels wegvallen van het persoonsgebonden budget (pgb) een toenemende vraag naar flexibele, extramurale zorg ontstaat, wordt in Den Haag nu haast gemaakt met de toetreding van zzp’ers.

 

Vragen over pilot

ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen stelden in december vragen aan staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS over de pilot. Uit de vorige week gepubliceerde antwoorden blijkt dat de tarieven voor zzp’ers in de pilot zijn vastgelegd op 75 procent van de maximumtarieven die bij zorg in natura wordt gehanteerd. ‘Dat komt neer op 36,59 euro per euro voor verzorging en 54, 67 euro per uur voor verpleging’, zegt belangenbehartiger voor zzp’ers Lex Tabak. ‘Dat zijn op zichzelf geen slechte tarieven maar je moet hier wel bij bedenken dat zzp’ers doorgaans werken in de verhouding vier uur verzorging op een uur verpleging. Het gemiddelde uurtarief zou hierdoor dan uitkomen op ongeveer 41,22 euro per uur, wat niet heel hoog is.’

 

Zzp’ers

Naar berekeningen van Tabak betekent het bedrag van 20 miljoen euro dat er dit jaar ongeveer driehonderd zzp’ers gecontracteerd kunnen worden. ‘Op dit moment zijn er 24 zzp-ers werkzaam binnen deze pilot. We hopen dat er meer pilots ontstaan.’

 

Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.