Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Proef: niet reanimeren bij rood polsbandje

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht gaat bij wijze van proef patiënten die geen reanimatie wensen, een rood polsbandje geven. In een noodsituatie weten verpleegkundigen en andere zorgverleners meteen dat er niet gereanimeerd mag worden.
Proef: niet reanimeren bij rood polsbandje

Het ziekenhuis wil met de polsbandjes uitsluiten dat tegen de wens van de patiënt wordt gehandeld. Nu staat in het patiëntendossier genoteerd of iemand wel of niet gereanimeerd wil worden, maar dat is niet altijd voldoende. ‘Aanleiding voor de proef was een incident met een patiënt waarbij niet-reanimeerbeleid was afgesproken. De patiënt werd naar een andere afdeling vervoerd en kreeg een hartstilstand, zijn verpleegdossier was niet voorhanden en dus werd hij gereanimeerd’, zegt Sandra Schoenmaker, oud verpleegkundige en betrokken bij de proef.

Wel of niet reanimeren
Op zoek naar een sluitende oplossing hiervoor, experimenteert het ziekenhuis van 15 februari tot 15 mei op twee afdelingen met een polsbandjessysteem. Tijdens de proef krijgen alle patiënten, ook jongere mensen die goed gezond zijn, voor opname een folder met uitleg over reanimatiebeleid. Daarbij zit een antwoordkaart waarop de patiënt kan aangeven of hij wel of niet gereanimeerd wil worden. Wie aangeeft geen reanimatie te willen, krijgt een gesprek met de behandelend arts. Als de wens inderdaad weloverwogen is en overeind blijft, wordt bij het begin van de opname het reguliere polsbandje met patiëntgegevens omgedaan in een rode kleur. Alle andere patiënten krijgen het normale witte bandje.

Medisch zinloos handelen
Wanneer er volgens de behandelend arts sprake is van medisch zinloos handelen, zal er een gesprek volgen met patiënt, familie en naasten. Dan kan er een niet-reanimerenbeleid worden afgesproken. Op de vraag wat te doen als de patiënt een rood bandje weigert, antwoord Schoenmakers: ‘Wij zullen patiënten niet dwingen een rood bandje te dragen, maar zijn wel verplicht om bij zinloos medisch handelen een niet-reanimerenbeleid af te spreken. De pilot zal uitwijzen of het in de praktijk voorkomt dat patiënten het bandje weigeren.’

Rol voor verpleegkundigen
Verpleegkundigen zijn volgens Schoenmakers  nauw betrokken bij de totstandkoming van de proef. Ze gaan  ook  een belangrijke rol spelen in de uitvoering, die start op de verpleegafdelingen A3 (Nefrologie/Endocrinologie) en D2 (Short Stay).  ‘Verpleegkundigen bespreken aan de hand van de antwoordkaart de wens van de patiënt en schakelen bij een niet-reanimeren wens de behandelend arts in. Ook zorgen zij er voor dat de patiënt het juiste bandje krijgt en geven zonodig aanvullende uitleg. In de pilot wordt ook onderzoek gedaan naar de ervaring van verpleegkundigen en artsen met de nieuwe werkwijze.’

Door: redactie Nursing

Nursing besteedde in 2009 aandacht aan de vraag hoe verpleegkundigen omgaan met reanimatie. Lees het artikel in deze pdf:

14 REACTIES

 1. ik lees de discussie vandaag pas maar via Marktplaats kan je rode siliconen armbandjes kopen met de tekst: NIET REANIMEREN !!
  Ik heb er 2 gekocht en voel me er wel bij en draag het met trots, want ook ik met al mijn gebreken wil liever niet gereanimeerd worden ondanks dat ik nog niet helemaal 65 ben.
  Frits

 2. Lees alle reacties
 3. Ik vind het rode bandje erg verwarrend. Bij ons in het ziekenhuis dragen patienten een rood bandje om de arm, waarin niet geprikt mag worden bijv. voor een infuus of laboratorium voor onderzoek: om rede dat er met deze arm iets aan de hand is: bijv. na een borst operatie, een shunt voor dialyse enz. Waarom is hier geen navraag naar gedaan?
  Begrijpt U mijn ongerustheid in deze.

 4. Wel een bandje, Geen bandje. Wat een geleuter.Elke medische behandelaar zou moeten/mogen kijken naar de wens van de mens. Elke behandelaar moet kijken in het docier voor hij/zij aan een behandeling begint. Ja, zelfs VOOR een reanimatie. Die ene minuut bekwaam gebruikt KAN echt wel!! Als de nederlandse wet niet zo dom ALTIJD reanimeren wettelijk verplichte, zouden nu niet zoveel mensen ongewenst als een kasplantje in een verpleeghuis zitten. Hoezo privacy?? De wet kiest voor jou

 5. Laat juist a.u.b elk mens MOGEN waarschuwen TEGEN reanimatie, wanneer NIET gewenst!!!! Laat niet toe dat een ander mag besluiten of jij moet leven of MAG sterven. Dat MAG jij voor jezelf besluiten. Welke wet mag ingaan tegen een persoonlijke mening die alleen de persoon aangaat?

 6. @mike Nu haal je toch wel even wat belangrijke zaken door elkaar. Privacy weg sinds hyves en facebook en een reanimatiebeleid??? Ik zie geen verband.
  @francisca, helemaal mee eens dat je als verpleegkundige weet wat het beleid is van jouw patient. Je hoeft er geen 20 te onthouden tijdens jouw dienst, dat valt best mee. En ik vind het niet meer dan logisch om goed over te dragen aan andere afdelingen en ook tijdens een onderzoek wanneer de patient even van de afdeling is. Dat is professioneel zorgverlenen en daar hoeven toch geen rode polsbandjes aan te pas te komen hoop ik…

 7. Ik vind de gedachte van een herkenbaar teken een heel goed idee, maar om daar nu een polsbandje voor te gebruiken? Als deze patiënten over de gang ergens naar toe worden gereden en hun arm ligt toevallig boven de deken, kan iedereen zien dat hij/zij niet gereanimeerd wil worden. Hoe bedoel je privacy…..
  Dus wat mij betreft: herkenbaarheid wel, maar polsbandjes nee.

 8. Ik dacht in het begin ook zo over de polsbandjes toen we ermee opstarten (in een ziekenhuis in de VS); een beetje de patient “merken.” Ik ben echter helemaal overtuigd geraakt van het nut van die polsbandjes. We hebben paarse met DNR erop voor niet reanimeren, een rood met allergien, en daarbij nog een naambandje. Voordat we met de paarse bandjes begonnen is er wel eens een patient gereanimeerd die niet gereanimeerd had moeten worden. Je kan wel zeggen de verpleegkundige moet het toch weten, maar wie weet er alles van elke patient op de afdeling. Als je een patient in hartstilstand vindt en je moet dan nog uit gaan zoeken of hij wel of niet gereanimeerd moet worden gaat er kostbare tijd verloren. En tijdens overdrachten naar andere afdelingen gaat er vaak wat mis met communicatie. Voor het omdoen van die DNR polsbandjes hebben we een heel protocol, zo moeten er 2 verpleegkundigen bij zijn om er zeker van te zijn dat het de juiste patient is, en allebei aftekenen.
  Wat de discussie betreft onder patienten onderling, lijkt me geen kwaad te kunnen voor iedereen om eens wat dieper na te denken over wat ze wel en niet gedaan willen hebben. Veel

 9. Waar is de privacy van de patient? Volgends mij is het toch echt de taak van de verpleegkundige om het beleid van je zorgvragers te kennen en dus ook de taak van de verpleegkundige om dit door te geven als een zorgvrager naar een andere afdeling gaat.
  Wij gebruiken ook rode bandjes maar dat ik alleen om te zeggen dat er aan die arm geen medische handelingen mag uitvoeren bijvoorbeeld bij een shunt of okselkliertoilet zal wat zijn als buitenstaande dit nu aan gaan zien als een niet reanimatie bandje……

 10. Slecht plan en mijns inziens ernstig in strijd met de privacy-wetgeving!Men begeeft zich wat dat betreft wel op zéér dun ijs.
  Als de patient overgeplaatst wordt naar een andere afdeling, en men is niet op de hoogte van het beleid, schort er toch iets aan de overdracht als je het mij vraagt. Dat los je ook niet op met een polsbandje.
  Nee…. slecht idee en gauw mee stoppen als je het mij vraagt.

 11. Ik ben het eens met Inge. Patiënten met een niet reanimeren verklaring die wel mobiel zijn, kun je dus op de gangen er gewoon uitpikken. Dat roept vragen op bij anderen. BOvendien is het privé informatie waar je mee te koop loopt.
  Als wij patiënten (laten) vervoeren naar een onderzoek zijn we verplicht een overdrachtsformulier mee te nemen, waar onder andere de reanimatie code op staat. Zo voorkom je verwarring.

 12. Ik zie het eigenlijk niet zo voor me….. Op een 4-persoonskamer: Goh meneer, waarom is uw polsbandje rood? Er zullen wellicht kwetsende discussies op gang komen, terwijl het een vrij beladen onderwerp is. Ik zie in de dagelijkse praktijk, ook afdeling nefrologie, dat het aansnijden van een reanimatiebeleid vaak confronterend is voor een patient. En om dat dan zichtbaar uit te moeten dragen. Ik zie dat eigenlijk niet zitten. Gewoon altijd op de hoogte zijn van het afgesproken beleid! Dus weten wat het beleid is wanneer je een patient naar de rontgen brengt en dus even van de afdeling af bent. Daar zijn we professioneel genoeg voor toch? Wanneer een patient in de supermarkt een hartaanval krijgt maar niet geranimeerd wenst te worden dan weten omstanders dat wellicht ook niet. Maar van ons zorgverleners mag dat best worden gevraagd en is een zichtbaar rood bandje overbodig in mijn ogen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.