Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Project ligduurverkorting in Radboud succesvol

Een project van het UMC St Radboud om de ligduur per patiënt te verkorten, heeft de afgelopen zes maanden al zijn vruchten afgeworpen.
Project ligduurverkorting in Radboud succesvol

Het project is begin dit jaar van start gegaan op drie verpleegafdelingen, waar de ligduur van patiënten intussen al is verkort met gemiddeld 25 procent. Dat meldt de Radbode, het huisblad van het Nijmeegse ziekenhuis.

Ontslagbord
Speciale teams, met daarin onder meer verpleegkundigen en specialisten, zijn op de afdelingen Neurologie, Geriatrie, Algemeen Interne Geneeskunde & Reumatologie aan de slag gegaan met verblijfsduurverkorting. Ze stelden knelpunten vast in het traject van opname tot ontslag en kwamen met verbeteracties. Een voorbeeld is het invoeren van een ontslagbord, waarop alle patiënten en hun verwachte ontslagdatum staan. Ook de ontslagbepalende factoren staan vermeld. Kleurtjes geven aan of de ontslagdatum gehaald zal worden; zo niet, dan stellen alle zorgverleners samen alles op alles om die datum toch te halen.

Minder wachten
Ook het beter afstemmen van onderzoeksmomenten met de afdeling radiologie is één van de maatregelen van de teams. Patiënten hoeven nu minder vaak en lang te wachten op een ct-scan of echo. Daarnaast is geïnvesteerd in verbeterde communicatie met verwijzers, zodat er direct bij opname duidelijk is wat er precies moet gebeuren.

Ligduur
Onlangs bleek uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) dat in het hele land de ligduur van patiëntent afneemt. In het Flevoziekenhuis blijkt de ligduur het kortst.

Door: redactie Nursing

Lees meer over initiatieven om slimmer te werken.

1 REACTIE

  1. Het lijkt allemaal zo mooi maar hoe ervaart de patiënt dit, is dit slimmer werken of onzorgvuldiger, oppervlakkiger. Wordt het risico goed overdacht? Ik vraag het me af. Na een collumfractuur, operatie, infectie met een resistente bacterie, werd deze man naar huis gestuurd met antibiotica en een afspraak voor de poli. Dit gebeurde in Februari van dit jaar. Hij werd slechter en slechter, weer opname, heup schoongemaakt, antibiotica per infuus, en van het ene moment op het andere-mijnheer kan naar huis-. Moeilijk maar het gaat. Ontsteking steekt de kop weer op, zelfde verhaal, mijnheer kan naar huis om laat in de avond weer opgenomen te worden, sepsis, heup moest weer open, vlak voor de operatie werd er een X-thorax gemaakt, werd die wel bekeken? Heup was schoon de enorme bloeddrukdaling tijdens de operatie bleek een hartinfarct, moest beademd dus I.C. daarna M.C, terug orthopedie, CC en dan uiteindelijk de Long afdeling,7 maanden later is hij aan het revalideren en moet over 2 maanden weer onder het mes. Is dit dan de kwaliteit en zorg waar we naar streven? Tja.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.