Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Promotie-onderzoek naar obstipatie bij kinderen

Olivia Liem deed promotieonderzoek naar verstopping bij kinderen. In haar proefschrift ‘Childhood constipation. New insights in testing, treatment and cost’ onderzocht zij obstipatietesten, mogelijke behandelingen en de kosten.
Promotie-onderzoek naar obstipatie bij kinderen

Obstipatie bij kinderen komt veel voor. Lang niet altijd is een duidelijke oorzaak aanwijsbaar. Kinderen met obstipatie, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek, doen relatief vaak een beroep op de gezondheidszorg. De kosten die zij maken, zijn circa drie keer zo hoog als die van kinderen zonder verstoppingsklachten, en komen min of meer overeen met de kosten gemaakt door kinderen met astma of ADHD, twee andere veelvoorkomende aandoeningen.

Oorzaken
Met behulp van colon-manometrie, een techniek om de druk in de dikke darm te meten, kan men onderscheid maken tussen obstipatie met en zonder een duidelijke onderliggende oorzaak. Krachtige peristaltische bewegingen (hoge amplitude propagerende contracties of HAPCs) wijzen op een normaal werkende dikke darm. Distentie (het opblazen van een ballon in de dikke darm) blijkt HAPCs te kunnen opwekken, maar niet bij elk kind.

Kinderen met overgewicht hebben vaker last van obstipatie. De oorzaak hiervan blijft onduidelijk.

Olivia Liem promoveert 17 februari bij het AMC.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.