Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Protocol tegen pesten onder ouderen

Verzorgingshuizen ontvangen van het Nationaal Ouderenfonds een Pestprotocol. Daarin krijgen ze tips om pesten te voorkomen of aan te pakken.

De Radboud Universiteit deed vorig jaar onderzoek naar pestgedrag onder ouderen, waaruit bleek dat één op de vijf bewoners door medebewoners wordt gepest. ‘Heel veel mensen worden buitengesloten uit de groep, ze worden genegeerd’, vertelt Jan Romme, directeur van het Nationaal Ouderenfonds.

Rollator

‘Ook vindt er zelfs fysiek geweld plaats. Mensen die schoppen onder de tafel of met een rollator telkens tegen andere mensen proberen aan te botsen met het doel om ze pijn te doen. oms leggen mensen een tasje op de stoel naast hen om te voorkomen dat iemand daar gaat zitten of wordt er vuilnis voor de deur gegooid van iemand anders. Het is best schrijnend’, vindt Romme.

Verzorgenden 

Ouderen durven er vaak niet voor uit te komen dat ze worden gepest en het personeel heeft het door de hoge werkdruk ook niet altijd in de gaten. De basis voor het pestprotocol zijn anti-pestprogramma’s voor scholen. Het blijkt dat mensen die vroeger op school hebben gepest dat vaak ook op latere leeftijd doen. Volgens Romme moeten oudere en jongere pesters op dezelfde manier worden benaderd.

Actiepunten 

In het protocol voor verzorgingshuizen staan zeven actiepunten, zoals het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Ook adviseert Romme de verzorgingshuizen om notoire pesters buiten de groep te plaatsen. ‘En dan bijvoorbeeld zeggen dat ze met de volgende activiteit niet mee kunnen doen.’ Na de zomer wordt in drie woonzorgcomplexen gekeken wat de resultaten zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.