Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychiatrische patiënt wil graag stoppen met roken

Psychiatrische patiënten staan in de rij voor de stoppen met roken cursus ‘Pak je kans’. Het idee dat ggz-patiënten niet willen stoppen en dat je ze hun sigaret niet af moet pakken lijkt een te eenvoudige voorstelling van zaken. De kunst is om hen op een goede manier te begeleiden bij het stoppen.

Verpleegkundig specialist Ronald van Gool, werkzaam bij GGz Ingeest, nam het initiatief tot een pilot met de anti-rook cursus ‘Pak je kans’. Van de 15 patiënten die deelnamen zijn er 2 definitief gestopt met roken en hebben er 4 het aantal sigaretten per dag minimaal gehalveerd. Er deden ook 7 medewerkers mee, 5 van hen zijn definitief gestopt.

 

Positief

Van Gool is positief over deze resultaten. Tegen ggz-vakblad Psy zegt hij hierover: ‘Deze uitkomsten zijn vergelijkbaar met de resultaten van anti-rookprogramma’s onder de algemene bevolking. Terwijl je het idee zou kunnen hebben dat het voor deze groep chronische patiënten die al jaren en jaren rookt, veel moeilijker zou kunnen zijn.’

 

Leefstijlbegeleiding

Van Gool vindt het vreemd dat roken tot nu toe niet als een ernstige verslaving wordt aangemerkt in de ggz. ‘Het wordt gebagatelliseerd. Dat komt ook omdat medewerkers in de ggz zelf relatief veel roken. En ze denken dat het patiënten toch niet lukt om te stoppen.’ Het anti-rookbeleid moet volgens Van Gool onderdeel zijn van het totale leefstijlprogramma waarbij ook aandacht is voor gezond eten en meer bewegen.

 

60 tot 90 procent

Dat roken een serieus probleem is, blijkt wel uit de feiten en cijfers. Van Gool: ‘Schizofreniepatiënten sterven gemiddeld 22,5 jaar eerder en roken is daarbij het grootste enkelvoudige risico. Van de schizofreniepatiënten rookt 60 tot 90 procent. Bovendien roken ze meer sigaretten en inhaleren ze dieper.’

 

Training voor hulpverleners

GGz Ingeest en Fonds Psychische Gezondheid starten in januari 2013 met de eerste van een serie vierdaagse trainingen voor hulpverleners van ggz instellingen en ribw’s. Ze leren in deze training hoe ze in hun eigen instelling het rookbeleid op de agenda kunnen krijgen en de anti-rookcursus Pak je kans kunnen opzetten. Voor meer informatie zie: http://www.psychischegezondheid.nl/rookvrijeggz

 

TvZ Tijdschrift voor verpleegkundigen nr 6 besteedt uitgebreid aandacht aan leefstijlbegeleiding in de ggz. Dit nummer verschijnt half december.

 

Bron: psy / Fonds Psychische Gezondheid
auteur: redactie TvZ / Esther van Heeswijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.