Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weinig aandacht voor psychische klachten na CVA en amputatie

Patiënten die revalideren na een CVA of beenamputatie krijgen te weinig aandacht voor hun psychische gesteldheid. Verpleegkundigen en verzorgenden moeten signalen van depressie sneller leren herkennen.
Weinig aandacht voor psychische klachten na CVA en amputatie

Dit stelt Bianca Buijck, die op 8 mei aanstaande als onderzoeker in het UMC St Radboud in Nijmegen promoveert.

‘De psychische problemen die tijdens de revalidatieperiode ontstaan worden onderschat,’ zegt Buijck. ‘Een beroerte of een beenamputatie is een heel ingrijpende gebeurtenis. Tijdens de revalidatie begint het tot de patiënten door te dringen dat hun leven voorgoed veranderd is. Het zal niet meer zo worden als het was. Er zullen beperkingen zijn. Met dat besef moeten ze verder en dat valt voor de meeste mensen niet mee. Het is logisch dat een deel van de patiënten depressief en bang voor de toekomst wordt. Verpleegkundigen en verzorgenden moeten leren om signalen van een depressie op te vangen. Zo nodig zou een vorm van psychotherapie deel moeten uitmaken van de revalidatie.’

Alleen hulp bij ADL

Uit het onderzoek van Buijck blijkt dat patiënten slechts tien procent van een werkdag interactie met een verpleegkundige of verzorgende hadden, waarbij inbegrepen de hulp bij bijvoorbeeld wassen, aankleden en eten. ‘De patiënten krijgen alle voorgeschreven verpleegkundige en paramedische zorg, maar toch brengen ze de helft van de dag alleen door. Alle tijd om te piekeren en voor negatieve gevoelens,’ zegt Buijck.

Lees meer over het onderzoek van Bianca Buijck op de website van het UMC St Radboud.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.