Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Publieke actie ‘Stop Uitverkoop Thuiszorg’

Het comité 'Zorg geen Markt', is deze week gestart met een mediacampagne tegen de teloorgang van de thuiszorg.

 

Het comité, dat is opgericht door onder meer de SP, protesteert hiermee tegen de ‘uitverkoop van de thuiszorg’. De verplichte aanbesteding die per 1 januari is geïntroduceerd leidt onder meer tot duizenden ontslagen in de thuiszorg.

Spotjes
Het comité is een actie begonnen onder de slogan: Stop Uitverkoop Thuiszorg! Op meer dan 15 publieke en commerciële radiozenders worden de komende weken honderden spotjes uitgezonden met de oproep om de actie te steunen. Ook wordt geadverteerd in tijdschriften en op websites. Via een actiemail worden mensen opgroepen de petitie te tekenen. Vele afdelingen van de SP zullen de komende weken op straat steunbetuigingen verzamelen. De verzamelde protesthandtekeningen zullen dit najaar tijdens een manifestatie in Den Haag worden aangeboden aan het kabinet en de Tweede Kamer.
 
Goedkoop
Gevolg van de bovengenoemde verplichte aanbesteding is dat gemeenten zo goedkoop mogelijk zorg inkopen. Thuiszorgorganisaties worden gedwongen maximaal in te zetten op kostenbesparing en vervangen duizenden ervaren mensen door goedkopere krachten. Ervaren zorgverleners mogen, als ze geluk hebben, terugkomen onder slechtere arbeidsvoorwaarden.

Alphahulpen
Maar ook worden er in hun plaats steeds vaker alphahulpen of schoonmakers ingezet. De verzorgenden verliezen hun werk, cliënten verliezen hun vertrouwde hulp en de kwaliteit van de zorg holt volgens het comité vrijwel alle betrokkenen achteruit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.