Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties18

PvdA wil tweeduizend extra wijkverpleegkundigen

Job Cohen, partijleider van de PvdA, heeft gisteren in Leeuwarden een plan gepresenteerd voor tweeduizend extra wijkverpleegkundigen. Het plan kost naar verwachting honderd miljoen euro. De PvdA haalt het benodigde geld weg bij zorgbestuurders die boven de balkenendenorm verdienen.
PvdA wil tweeduizend extra wijkverpleegkundigen

Met het plan wil de PvdA regelen dat iedereen die zorg nodig heeft en thuis wil blijven wonen, dat ook zo lang mogelijk kan. ‘De eerstelijnszorg moet worden versterkt, de wijkverpleegkundigen moeten daar een rol in spelen’, zei Cohen gisteren tijdens de presentatie van het plan. De partij stelt dat de wijkverpleegkundige veel meer doet dan het verlenen van zorg alleen. De verpleegkundige is de vraagbaak, het lijntje naar de huisarts, ziet er op toe dat mensen niet vereenzamen en is een contactpersoon voor vrijwilligers en mantelzorgers. Cohen: ‘De wijkverpleegkundige moet weten wie er in de wijk wonen en wie er extra hulp nodig hebben. Ook moet er tijd zijn voor een kop koffie en zo maar een praatje.’

Extra wijkverpleegkundigen
De PvdA wil tweeduizend extra wijkverpleegkundigen aanstellen. Thuiszorgorganisaties kunnen extra budget krijgen uit een fonds voor wijkverpleegkundigen van honderd miljoen. Voorwaarde is wel dat de organisatie met vaste verpleegkundigen werkt. ‘De PvdA kiest hiermee voor investeringen in goede zorg, die toegankelijk is voor iedereen’, stelt Cohen. ‘Dit kabinet kiest voor winstuitkering aan aandeelhouders en voor bezuinigingen voor ouderen, chronisch zieken en verpleegkundigen. Dat is ook een keuze, maar wel een foute.’

Balkenendenorm
Geld voor het plan zoekt de PvdA bij veelverdienende bestuurders. Een reeds aangenomen motie van de PvdA moet ervoor zorgen dat zorgbestuurders onder de balkenendenorm gaan vallen. Cohen: ‘Dat levert zo’n honderd miljoen euro op die we investeren in betere zorg in de buurt.’

Zorgvisie, PvdA
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

18 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Geld; schaf de PDA’s af qua Thuiszorg en
  gebruik gewoon papier..veel actueler en
  sneller te wijzigen dan een PDA die onlangs
  aan minstens 15 medewerkers is uitgereikt..
  Let wel; minstens 350 euro per stuk en voor
  ieder persoonlijk..
  Dan nog fiks aantal interimmers op werkvloer
  daar waar de 9 vaste managers binnen 4 jaar
  naar elders zijn vertrokken..
  Wat kost DAT allemaal wel niet ??

 3. Nee, de huidige regering VVD en CDA (en PVV)
  Bezuinigingen op het PGB, in de GGZ (preventieve functie), en de marktwerking nog meer hoogtij laten vieren. (Nog)Meer macht (inspraak en zeggenschap) voor de medisch specialisten (ze hoeven nog steeds niet in loondienst!) die deskundig zijn op hun eigen gebied, maar zeker niet op het gebied van bestuur. Gevolg enorm grote gefuseerde en onbestuurbare organisaties in de zorg waar geen oog meer is voor de mens!
  Wacht maar af wat je er met deze regering voor terug zult krijgen….

 4. Wie de beleidsplannen van Edith Schippers (VWS) leest, ziet dat het voorstel van de PvdA niets nieuws bevat. Ook Schippers wil de zorg dichterbij de patiënt – meer in de wijk – brengen. Ze zal dus haar schouders ophalen over dit plan en zeggen: “Daar is mijn ministerie al mee bezig meneer Cohen”.

 5. Joost: hoe bekend ben je met de situatie in Nederland aan het begin van de kabinetten Kok (PvdA) en de ontwikkeling daarna?
  Anyway: mooi idee, inzetten op thuis blijven wonen., stimuleren van vaste werknemers. Minder wereldvreemd dan ‘10000 extra zorgverleners’. Al kan ik me nauwelijks voorstellen dat ‘de kop koffie’ heel reëel is.

 6. Ach, verkiezingsretoriek. Jarenlang heeft de pvda wat kunnen doen en gaf ze ‘ niet thuis’. Nu in de oppositie een grote mond, terwijl ze ‘ overall’ ook 16 miljard wilden bezuinigen als zij in de regering zou zitten.
  Volkomen ongeloofwaardig.

 7. Gelukkig is Nederland een democratische staat en kan je steunen wie je wilt.
  En als je korting op het persoonsgebonden budget of meer marktwerking in de zorg een beter plan vindt, dan kan je daar uiting aan geven door te stemmen op een regerings partij.
  Goedkoop is het zeker niet, :)!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.