Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Q-koorts vaccinatie is begonnen

De eerste Nederlanders uit de risicogroep van hart- en vaatpatiënten zijn ingeënt met het vaccin tegen Q-koorts. Dit gebeurde bij GGD Hart voor Brabant in Den Bosch. Het is de eerste keer in Nederland dat mensen worden ingeënt tegen Q-koorts.

De hart- en vaatpatiënten krijgen het in Australië ontwikkelde vaccin Q-VAX toegediend. Dat is in Nederland nog niet getest of geregistreerd. Op basis van advies van de Gezondheidsraad is bepaald dat het vaccin niet aan gezonde mensen wordt toegediend. Het aanbod voor vaccinatie is eenmalig en is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zinvol tot het nieuwe lammerseizoen begint op 1 maart.

 

Werking
De kans op Q-koorts na vaccinatie is zeer klein. De werking van het vaccin Q-VAX is in Australië uitgebreid onderzocht. Van alle gevaccineerden bleek 90 tot 100 procent beschermd. Het vaccin Q-VAX beschermt minstens vijf jaar tegen Q-koorts. De kans op bijwerkingen is zeer gering.

Vaccinaties
Het vaccin wordt aangeboden aan mensen die een ontsteking van de hartklep hebben gehad, een hartklepprothese, een aangeboren hartafwijking of een hartklepprobleem hebben. Als de Q-koortsbacterie zich bij die patiënten op de hartklep nestelt, is dat levensgevaarlijk. Ook mensen met een verwijding, uitstulping of prothese van de aorta kunnen zich laten inenten. Mensen die Q-koorts hebben gehad, zwangere vrouwen en kinderen onder 15 jaar mogen het vaccin niet toegediend krijgen.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.