Radboud verbetert hartchirurgie met klinisch pad

MAARSSEN - Het UMC St Radboud gaat een klinisch pad hartchirurgie inzetten om de kwaliteit van zorg op het gebied van cardiochirurgie voor volwassenen te verbeteren. Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis aan Nursing laten weten.
Radboud verbetert hartchirurgie met klinisch pad

Het ziekenhuis kwam in het nieuws omdat een externe
commissie in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het ziekenhuis
de afdelingen voor cardiochirurgie negatief beoordeelde. Hartoperaties werden
daarna opgeschort.
Het klinisch pad is ontwikkeld door IC-verpleegkundigen
Mark van den Boogaard en Corine Speelman,  die het afgelopen vrijdag
presenteerden op het Venticare congres in Utrecht.
 “Een van de eisen
van de Inspectie is, naast verbeteringen van de medische protocollen, de
onderlinge communicatie tussen zorgverleners,” aldus persvoorlichter Mascha
Weijers. “Deze moet weer op orde zijn, voordat het UMC St Radboud weer
hartoperaties mag uitvoeren”
 
Communicatie
Het
klinisch pad bevat alle afspraken die van belang zijn voor een uniforme
communicatie tussen de zorgverleners in de hartchirurgische keten, onder meer
over evidence based handelen. De betrokken zorgverleners zijn verpleegkundigen,
anesthesiologen, cardiochirurgen, intensivisten en fysiotherapeuten. De afdeling
Thorax-hartchirurgie heeft vanaf januari 2006 positieve ervaringen opgedaan door
al met het klinisch pad te werken.
 
Leiding

Naast het klinisch pad zal professor L. Eijsman, tot eind mei
cardiopulmonaal chirurg in het VUmc, AMC en OLVG in Amsterdam leiding gaan geven
aan de hartchirurgische keten in het UMC St Radboud. Dit omvat de afdelingen
cardiologie, IC, anesthesie en thorax-hartchirurgie.
Het
personeelstijdschrijft van het UMC St Radboud, de Radbode, publiceert aanstaande
vrijdag een artikel over de inhoud van het nieuwe klinisch pad
hartchirurgie.
 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.