Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit vond jij het belangrijkst in 2014

Aan het eind van het jaar kijken we traditiegetrouw terug op de tien toppers op Nursing.nl. Welke artikelen* werden dit jaar het best gelezen?
Dit vond jij het belangrijkst in 2014
Foto: PhotoXpress

1 ‘Maak je niet teveel zorgen over afschaf ORT’ (januari 2014)

In januari deed de nieuwe voorzitter van MKB-Nederland, Michaël van Straalen, een uitspraak in het Financieel Dagblad over de onregelmatigheidstoeslag. Hij noemde de ORT ‘hopeloos ouderwets’ en pleitte voor een ‘radicale streep’ door het toeslagenstelsel. Verpleegkundigen en verzorgenden reageerden massaal op de uitspraak en startten de Facebookpagina ‘Handen af van onze ORT’. Waren hun zorgen terecht?2 Laat je hersenen niet verouderen door onregelmatige diensten! (november 2014)

Onregelmatige diensten kunnen op lange termijn schade veroorzaken aan het brein, zo bleek onlangs uit onderzoek. Prof. dr. Wop Rietveld, emeritus hoogleraar Fysiologie van de Universiteit Leiden. Hij legt uit en geeft tips.3 Mbo-verpleegkundige wordt geen ‘zorgkundige’ (april 2014)

De naam zorgkundige voor de mbo-opgeleide verpleegkundige was in april definitief van de baan. Zij blijft gewoon mbo-verpleegkundige heten. Dat schreef minister Schippers in april in een brief aan de Tweede Kamer.

 

4 Extra waakzaamheid bijwerkingen Thyrax®  (november 2014)

Over het geneesmiddel levothyroxine (Thyrax®) zijn, sinds de verpakking is gewijzigd, opmerkelijk veel meldingen gedaan over bijwerkingen.

 

5 ‘Waarschuw cliënt voor risico’s fentanylpleister’ (juni 2014)

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt verpleegkundigen en verzorgenden extra voor de risico’s van fentanylpleisters.6 ‘Mensen buiten de zorg beseffen niet dat dit de werkelijkheid is’ (maart 2014)

In een bui van verontwaardiging en woede schreef verpleegkundige Marleen Verbree in maart een stuk over een kwetsbare cliënte die, ondanks al haar beperkingen, gewoon terug naar huis werd gestuurd. Haar stuk bereikte miljoenen mensen via de (sociale) media.

 

7 Nieuwe cao vvt: de belangrijkste punten voor verpleegkundigen en verzorgenden (september 2014)

Eind september bereikten werkgevers en werknemers een onderhandelaarsakkoord over een nieuwe cao in de thuis- en verpleeghuiszorg. Wat betekent dit concreet voor verpleegkundigen en verzorgenden?8 Jos de Blok: ‘Transitie zorg wordt drama als er niets verandert’ (maart 2014)

Buurtzorg-directeur Jos de Blok maakte zich eind maart grote zorgen over de manier waarop het ministerie van VWS en gemeenten de thuiszorg willen organiseren. Hij pleitte voor de terugkeer van gezinsverzorging.9 Geen nagellak meer voor verpleegkundigen (juni 2014)

Verpleegkundigen in het ziekenhuis mogen volgens de WIP tijdens het werk geen nagellak meer dragen op de vingernagels. Dat adviseert de WerkgroepInfectiepreventie in de nieuwe richtlijn persoonlijke hygiëne voor medewerkers in ziekenhuizen.10 NVZ pleit voor 12-uursdiensten verpleegkundigen (februari 2014)

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) kondigde in februari aan aaneengesloten diensten van 12 uur voor werknemers in het ziekenhuis in te willen voeren. Vakbonden waren fel tegen dit voorstel.

*Met artikelen worden de blogs buiten beschouwing gelaten. Een overzicht van de best gelezen blogs vind je hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.