Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rapport: evidence based verplegen noodzakelijk

ZonMw heeft het rapport ‘Nut en noodzaak van een onderzoek- en implementatieprogramma verpleegkundige en verzorgende interventies’ aangeboden aan de staatssecretaris van VWS.
Rapport: evidence based verplegen noodzakelijk

 

ZonMw wil met het rapport een lans breken voor een vervolgprogramma voor verpleegkundigen en verzorgenden. Het benodigde budget voor het uitvoeren van het vervolgprogramma wordt geschat op 50 miljoen euro voor een periode van tien jaar. Het huidige programma, Tussen Weten en Doen, loopt in 2008 af.

Patiëntveiligheid
Het rapport beschrijft het belang van een specifiek programma voor verpleegkundige en verzorgende interventies. Tien thema’s komen in het aan de orde, zoals preventie en leefstijl, omgaan met gedragsproblemen en patiëntveiligheid.

Praktijk
Doel van het programma is het bevorderen van de doeltreffendheid en doelmatigheid van interventies. Onderzoek, het ontwikkelen en testen van vernieuwingen en deze toepassen in de dagelijkse praktijk zijn daarvoor vereist, volgens ZonMw.

Onderbouwing
Verpleegkundigen en verzorgenden vormen de continue factor in de zorg, maar vaak ontbreekt de wetenschappelijke onderbouwing van interventies. In hun samenwerking met andere disciplines in de zorg is het gebruik van wetenschappelijke gefundeerde kennis over verplegen en verzorgen belangrijk, zo meldt het rapport.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.