Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Ook nieuw opleidingsprofiel mbo nodig’

Vandaag is het nieuwe opleidingsprofiel voor de hbo-verpleegkundige gepresenteerd, wat is er zoal over gezegd?
Henk Bakker
Henk Bakker

Videoboodschap Edith Schippers, minister van VWS:

‘Over 5 á 10 jaar herkennen we de zorg zoals die nu is niet meer. En de verpleegkundige wordt de motor van die nieuwe zorg, niet alleen omdat ze overal is en onmisbaar is, maar omdat ze altijd gaat voor het welzijn van de patiënt, en voor hem altijd op zoek is naar betere oplossingen. Ik ben ongelooflijk trots op de Nederlandse verpleegkundige. En we gaan die motor nog meer PK geven met het opleidingsprofiel bachelor verpleegkundige 2020.’ (Bekijk de hele videoboodschap onderaan dit artikel).

Marieke Schuurmans,  Chief Nursing Officer (CNO) en hoogleraar verplegingswetenschap:

‘Ik wens iedere patiënt een verpleegkundige toe zoals omschreven in het bachelor 2020 profiel. Veel van die competenties kun je ook verwerven in de praktijk, met de juiste rolmodellen. Maar daar is niet altijd tijd voor. Daarom is een goede opleiding zo belangrijk. We moeten vooruit. Want 2020 is geen verre toekomst meer, 2020 is nu.’

Caroline van Mierlo, voorzitter Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde (LOOV) en directeur verpleegkundige studies aan de HAN:

‘Het belangrijkste is dat we verpleegkundigen gaan opleiden die klaar zijn voor de toekomst, helemaal toegerust op de zorgvraag die er komt. Een verpleegkundige die generalistisch is opgeleid, verdieping met zich meebrengt, zichzelf kan profileren en klaar is om de vraag naar zorg te beantwoorden op de manier zoals het hoort. Natuurlijk moeten er hobbels worden genomen, en het wordt flink aanpoten, maar ik weet zeker dat het gaat lukken.’

Henk Bakker, voorzitter V&VN:

‘Ik ben erg trots op het nieuwe opleidingsprofiel van de bachelor verpleegkundige. Ik zou dan ook graag zien dat een vergelijkbaar traject ingezet wordt in het mbo. Want we hebben echt in 2020 eeen andere verpleegkundige nodig, en niet alleen op hbo-niveau. We zijn op dit moment dan ook hard aan het werk om ook de kaders van de toekomstige mbo-verpleegkundigen duidelijk te maken. Want ook zij hebben een profiel nodig dat net als dat van de hbo-verpleegkundige toekomstgericht is.’

Lees ook: vandaag is het nieuwe opleidingsprofiel voor de hbo-verpleegkundige gepresenteerd. Wat zijn de grootste veranderingen?

1 REACTIE

  1. Ik mocht er vandaag bij zijn dank zij de HU. Het trotse zijn op de beroepsbeoefenaars, het trots zijn op het harde werk wat is verricht. De vele klankborden die zijn geweest en waar de praktijk is gevraagd om mee te denken…super! Het was een inspirerende dag met inspirerende mensen en met een inspirerend boek als resultaat!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.