23.00 uur: Cracker met humus en tomaat
Dit heb je nodig:
– 1 pot gare kikkererwten (400 g)
– 2 teentjes knoflook
– 2 eetlepels tahini (sesampasta)
– 1 eetlepel olijfolie
– sap van ½ citroen naar smaak
– snufje cayennepeper
– zout en zwarte peper
– 2 volkoren crackers
– handje mini trostomaatjes
Zo maak je het klaar:
Mix de kikkererwten met de knoflook, tahini, olijfolie, wat citroensap (naar smaak) en een snufje cayennepeper in een grote kom met een staafmixer (of blender) tot een mooie pasta. Proef en voeg eventueel op smaak wat extra cayennepeper, peper en/of zout. Serveer met wat crackers en lekkere tomaatjes.
02.00 uur: Paprika-tomatensoep
Dit heb je nodig:
– 2 rode paprika’s
– 4 rijpe tomaten
– 1 sjalotje, gesnipperd
– 1 teentje knoflook
– Provencaalse kruiden
– Olijfolie
– Groentebouillonpoeder of –blokje
– Tabasco
– 6 zwarte olijven zonder pit, in plakjes
– Parmezaanse kaas
Zo maak je het klaar:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de paprika’s in grove stukken en de tomaten in partjes. Doe de groenten in een platte ovenschaal. Sprenkel er wat olijfolie over en zet het geheel circa 30 minuten in de oven. Doe vervolgens de groenten (inclusief vocht) in de blender en pureer het tot een gladde massa. Verwarm een klein scheutje olijfolie in een ruime pan en fruit een gesnipperd sjalotje en fijngesneden teentje knoflook aan. Giet het paprikamengsel erbij, voeg wat Provencaalse kruiden toe en breng op smaak met kruidenbouillonpoeder. Serveer de soep met Parmezaanse kaas en een dikke volkoren boterham.

Fotoreportage: werken in de nacht
Om een indruk te geven van het werken in het ziekenhuis in de nacht, plaatste het Máxima Medisch Centrum acht dagen lang acht verschillende ‘nachtverhalen’ op de website. Bekijk de fotoreportage
05.00 uur: Fruitige tomatensmoothie
Dit heb je nodig:
– 3 rijpe trostomaten
– 100 gram aardbeien
– een halve mango
Zo maak je het klaar:
Snijd de tomaat in stukjes. Maak het fruit schoon en snijd het in stukjes. Doe alles in de blender en pureer het tot een smoothie.

Wat eet jij graag tijdens de nachtdienst?
Deel je favoriete recepten met collega’s op Nursing Connect >>>
Dit recept is overgenomen uit de klapper ‘Goedenacht. Verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid’ van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ).
Ik draaide alles om dus s'morgens een glas wijn en warme maaltijd. Naar bed. Op staan een licht ontbijt en brood mee naar het werk die ik om 3 – 4 uur op at.
wat een vaag recept, om 23 uur heb je daar geen tijd voor en dan ge je ook nog eens wat klaarmaken met knoflook, lekker voor een slapende patiënt, komt er iemand aan je bed die net knoflook heeft gegeten, de receptenmaker / bedenker werkt niet in de zorg en zeker niet in de onregelmatigheid
Vooral ook heel geschikt voor patientencontact al die teentje knoflook haha. Die arme patienten :P. Brood en fruit is voor mij meer dan voldoende in de nachtdienst
Dat er wordt gezegd en geïnformeerd de driemaaltijdenstructuur aan te houden, kan ik mij in vinden. De recepten echter niet. Maar dit soort recepten eet en maak ik nomaal gesproken ook niet. Dus ik hou mijn driemaaltijden structuur aan, maar ik hou ook mijn eigen gerechten aan 🙂
Daarbij (even reagerend op voorgaande reacties) is het een structuur. Ik begin om 23:15 dus eet dan ook niet. Wel om 24:00/ 3:00 en soms nog iets om 5:00. Maar ik eet de gewone warme maaltijd niet om 18:00 (ben ik net wakker, dat eet ik ook niet als ontbijt!)
Conclusie; 3maaltijdenstructuur zou erg goed zijn voor iedereen, laat de invulling over aan de eigen wensen en behoeften van de nachtdienst! 😀
De eerstvolgende mogelijkheid om iets te gebruiken na start van de n8-dienst is voor mij pas na middernacht; koffie en een broodje of knackebrood.
Rond 3 uur wat fruit, yoghurt of ander zuivel.
Tussendoor koffie, sapje, of bouillon.
Vlak voor 6 uur wanneer er weer volop gewerkt gaat worden nog een broodje, cracker o.i.d. en dat is het dan toch wel.
De echte warme maaltijd is gewoon, met mijn gezinsleden rond 18.00 uur
Haha, inderdaad Willie! Ik draai mijn nachtdiensten op een paar boterhammen of een maaltijdsalade.
Sorry hoor maar om 23 u is het bij ons overdracht-tijd en ronde lopen…. en ik heb snachts echt geen tijd voor soep maken. De recepten zijn ws bedoeld voor thuis kokkerellen en op de afdeling in de magnetron opwarmen.
Ik eet gewoon warm om 19 u met de rest van mn gezin en er gaan bruine boterhammen met kaas, n muslibol en een appeltje mee. Dat voldoet voor mij prima.