Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter: euthanasie bij vrouw met dementie was geen moord

De specialist ouderengeneeskunde die bij een vrouw met gevorderde dementie euthanasie verleende en was aangeklaagd voor moord heeft zich aan alle voorwaarden van de wet gehouden. Van moord is dan ook geen sprake, aldus de rechtbank vandaag in het vonnis.
Foto Fotolia

Het was de eerste keer dat een rechter zich in een strafzaak uitsprak over de rol van een arts bij euthanasie bij mensen met dementie. De specialist ouderengeneeskunde verleende in april 2016 euthanasie bij een 74-jarige vrouw met gevorderde alzheimer. Dat deed ze op basis van de wilsverklaring, waarin de vrouw in 2012 had laten vastleggen dat ze dood wilde als ze naar een verpleeghuis zou moeten. Volgens de arts had de vrouw geen bewust besef meer en had een gesprek over euthanasie de vrouw alleen maar verontrust.

Wat is voor verpleegkundigen belangrijk om te weten over bij euthanasie met dementie? Wat is bijvoorbeeld hun rol bij het bespreken van de wilsverklaring?

Wilsverklaring

De familie staat achter het handelen van de arts, maar volgens het Openbaar Ministerie had de specialist ouderengeneeskunde meer moeten doen om het onderwerp euthanasie bespreekbaar te maken. De vrouw had zelf nooit om euthanasie gevraagd, ook niet in het verpleeghuis. Bovendien stond in de wilsverklaring ook dat de vrouw het tijdstip van euthanasie zelf wilde kiezen. De arts was aangeklaagd door het Openbaar Ministerie om meer duidelijkheid te krijgen over de definitie van zorgvuldig handelen bij euthanasie bij mensen met dementie. Het OM had geen straf geëist, omdat het van mening is dat de arts naar eer en geweten heeft gehandeld, maar het OM wilde wel een antwoord op de vraag of de arts voldoende had gedaan om een eventuele doodswens bespreekbaar te maken.

Zorgvuldig

Volgens de rechter heeft de arts zorgvuldig gehandeld. De arts hoefde het onderwerp euthanasie niet meer te bespreken, aldus de rechter, want dat was vanwege de gevorderde dementie niet meer mogelijk en bovendien was de wilsverklaring van de vrouw in de ogen van de rechter duidelijk genoeg.

OM naar Hoge Raad

Inmiddels heeft het OM besloten naar de Hoge Raad te stappen. Er komt dus geen hoger beroep, waardoor de zaak voor de inmiddels gepensioneerde arts is afgesloten. De procureur-generaal gaat nu rechtsvragen over de kwestie stellen om meer zekerheid te krijgen voor artsen en patiënten, schrijft het AD. Zo’n cassatie ‘in het belang der wet’ komt volgens het de krant niet vaak voor.

Het Centraal Tuchtcollege oordeelde in maart dat de specialist ouderengeneeskunde het onderwerp euthanasie wél beter bespreekbaar had kunnen en moeten maken. Lees meer over de uitspraak en motivering van deze tuchtrechter. En lees over het oordeel van een Regionaal Tuchtcollege, dat tot andere conclusies kwam dan het Centraal Tuchtcollege.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.