Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Regelarme instellingen’ mogen langer experimenteren

Zorginstellingen die meedoen aan het experiment regelarme instellingen mogen hier een jaar langer mee doorgaan. Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.
'Regelarme instellingen' mogen langer experimenteren
Foto: ANP: Roos Koole

De voorbereiding van het experiment duurde langer dan verwacht en daardoor zijn de meeste instellingen op 1 januari 2013 daadwerkelijk van start gegaan. Omdat er gedurende twee jaar wordt geëxperimenteerd met regelarme instellingen, heeft Van Rijn de pilot verlengd tot en met 31 december 2014. Daarbij zullen de resultaten van de experimenten robuuster zijn als zij langer in de praktijk zijn getoetst, aldus Van Rijn in de brief.

Regelarme zorg

Instellingen die meedoen aan het experiment Regelarme instellingen mogen zelf de indicatie stellen voor cliënten jonger dan 80 jaar en extra murale cliënten. Doel van het Experiment Regelarme Instellingen is ervoor te zorgen dat de cliënt tevreden is en de verpleegkundigen en verzorgenden het werk zo kan doen dat hij er trots op is en zonder frustratie over overbodige regels.

Indicatiestelling door het CIZ

In 2011 wees toenmalig staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten 28 instellingen aan om te experimenteren met regelarme zorg. Dit nadat ze begin dat jaar alle zorginstellingen in de langdurige zorg had opgeroepen hun ergernissen over onnodige regels en administratie op te sturen. Maar liefst zevenhonderd meldingen kwamen binnen. Met stip op nummer één stond de indicatiestelling door het CIZ gevolgd door de minutenregistratie en de AZR-registratie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.