Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Reinier de Graaf ziekenhuis is wél veilig’

Het Reinier de Graaf ziekenhuis zegt zich in zijn goede naam aangetast te voelen door de Zembla-uitzending over hygiëne in ziekenhuizen.
'Reinier de Graaf ziekenhuis is wél veilig'

‘Ten onrechte is de suggestie gewekt dat bij ons de patiëntveiligheid in het geding zou zijn’, zo stelt het ziekenhuis. De Zembla-reportage van zondag 19 april (hier terug te zien) toonde beelden van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft en van ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk. Voorafgaand aan deze reportage was er al ophef in de media over de uitzending.

‘Eenzijdig beeld’
Het Reinier de Graaf ziekenhuis erkent dat Zembla met de reportage de hygiëne in Nederlandse ziekenhuizen aan de kaak wilde stellen en dat het niet gaat om een specifieke aanklacht tegen het Delftse ziekenhuis. Maar, zo zegt het ziekenhuis in een verklaring op zijn website: ‘Toch voelen wij ons in onze goede naam aangetast, omdat Zembla een eenzijdig beeld schetst van onze schoonmaak.’

Achterstand
‘In tegenstelling tot wat in de uitzending wordt gesuggereerd, is er sinds begin dit jaar extra geld en menskracht geïnvesteerd in de schoonmaak. Door een verandering in het schoonmaakproces ontstond namelijk op enkele plekken in ons ziekenhuis een achterstand. Juist deze ongebruikelijke situaties heeft de verslaggever uitgezonden’, zo beweert het ziekenhuis, dat zegt te begrijpen ‘dat patiënten door de ongenuanceerde beelden vragen kunnen hebben over hun behandeling in ons ziekenhuis’.

Protocollen
Het Reinier de Graaf ziekenhuis zegt ook verbeterpunten te zien. ‘We grijpen de uitzending dan ook aan als extra impuls om de protocollen gedisciplineerd na te leven’, zo belooft het ziekenhuis. 
Ook het ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk reageerde. Dat ziekenhuis zei de reportage als een gratis advies te beschouwen en een kans om de kwaliteit te verbeteren.
 
Door: redactie Nursing
Reinier de Graaf ziekenhuis / Medicalfacts.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.