Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rekenfoutjes in Wet BIG II

De herziening van de wet BIG II, die onder meer de knip in het BIG-register regelt, gaat veel meer kosten dan in de toelichting op het wetsvoorstel staat vermeld.
verpleegkundigen wet BIG
foto: Arno Massee

Dit schrijft het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) in een brief aan minister Bruins van medische zorg. Het ATR toetst of nieuwe wetsvoorstellen gepaard gaan met extra regeldruk. De wet BIG II regelt onder meer de knip in het BIG-register voor mbo- en hbo-verpleegkundigen. Nieuw in de wet is ook de nascholingseis voor de vijfjaarlijkse herregistratie in het register.

Rekenfouten

In de toelichting bij het wetsvoorstel wet BIG II  staan een paar rekenfouten, zegt Marcel Kieviet van het ATR. Per ongeluk staat bij de post eenmalige kosten abusievelijk een euroteken voor het aantal uren. ‘Deze uren moeten eerst nog worden vermenigvuldigd met het uurtarief van € 45 om de extra kosten in euro’s in beeld te brengen.’ De eenmalige kosten voor het extra register komen daarom niet uit op € 6.772 maar op € 304.740 en die voor de deskundigheidsbevordering bedragen niet € 11.890 maar eveneens 45 keer zoveel: € 535.050.

Bij het opvoeren van de structurele kosten is een bedrag vergeten, schrijft het ATR. Hier zijn alleen de kosten voor de zzp’ers opgenomen. De medewerkers in loondienst zijn buiten beschouwing gelaten. Het verplichten van nascholing voor medewerkers in loondienst kost aan administratieve lasten – de zorgverlener moet bewijzen dat hij de scholing heeft gedaan – plus de nascholingen zelf in totaal 267 miljoen euro. Daarbij is buiten beschouwing gelaten voor wie die kosten zullen zijn: de werkgever of de werknemer.

‘Overigens staan deze rekenfouten los van nut en noodzaak’, zegt Marcel Kieviet. ‘Over het nut van de wet hebben we geen twijfels. Maar het is wel belangrijk dat de minister en de Tweede Kamer weten wat de wet aan extra regeldruk oplevert en over de juiste cijfers beschikt.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.