Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reumapatiënten na valtraining minder botbreuken

Reumapatiënten die een speciaal voor hen ontwikkelde valtraining hebben gevolgd, komen veel minder vaak met een botbreuk in het ziekenhuis terecht. Het aantal valpartijen onder deze patiënten vermindert met ongeveer 40 procent, aldus fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Ellen Smulders die volgende week aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveert.

Smulders deed onderzoek onder mensen met osteoporose en reumatoïde artritis. Smulders leerde hun in vijf weken tijd onder meer judotechnieken om een eventuele valpartij beter op te kunnen vangen.

 

Valpreventie

Smulders paste de valtraining die de in orthopedie gespecialiseerde Sint Maartenskliniek in Nijmegen al enkele jaren geleden introduceerde, aan voor reumapatiënten. Deze groep bleek na de cursus van vijf weken beduidend meer vertrouwen in de eigen balans te hebben. 

Ook bewogen ze zich makkelijker tijdens normale dagelijkse bezigheden.

Het is volgens Smulders de bedoeling dat het programma voor valpreventie voor reumapatiënten op tal van plaatsen in Nederland wordt geïntroduceerd.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.