Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Revalidatiezorg voor ouderen uit de AWBZ

Revalidatiehulp voor ouderen die bijvoorbeeld hun heup hebben gebroken, valt vanaf 2013 niet meer onder de volksverzekering AWBZ. De geriatrische revalidatiezorg wordt dan geregeld via de eigen zorgverzekeraar. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid).
Revalidatiezorg voor ouderen uit de AWBZ

In het regeerakkoord is afgesproken de revalidatiezorg voor ouderen uit de AWBZ te halen. De overheveling levert winst op voor de patiënt, omdat de aansluiting tussen de behandeling in het ziekenhuis en de revalidatie soepeler zal verlopen. Ook ontstaat ruimte voor een veel gevarieerder zorgaanbod, zodat deze revalidatiezorg meer op maat kan worden geboden. De patiënt kan eerder naar huis, omdat het verpleeghuis dan zorg aan huis kan bieden, zoals fysiotherapie en ergotherapie of een bezoek van een specialist ouderengeneeskunde.

Zorg op maat
Per jaar beginnen ongeveer 45.000 ouderen een revalidatietraject, bijvoorbeeld na een beroerte of een botbreuk. Aangezien deze zorg van beperkte duur is, past ze volgens de minister beter in de Zorgverzekeringswet dan in de AWBZ. Ook verwacht de minister dat er door de maatregel een gevarieerder aanbod zal ontstaan waardoor er meer revalidatiezorg op maat kan worden geboden.

Zelfstandig wonen
De aansluiting tussen de behandeling in het ziekenhuis en de revalidatiezorg is op dit moment niet optimaal. Patiënten liggen regelmatig te lang in het ziekenhuis of worden niet goed doorverwezen. Vanwege hun kwetsbaarheid hebben deze ouderen veel baat bij een goede revalidatiebehandeling, waardoor ze langer zelfstandig kunnen wonen en maatschappelijk actief blijven.

De overheveling moet vanaf 2015 jaarlijks 50 miljoen besparen.

Rijksoverheid
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.