Richtlijn: glucosewaarde ook na maaltijd checken

De bloedglucosewaarde van diabeten moet na de maaltijd nauwkeuriger in de gaten worden gehouden.

Dat adviseert de International Diabetes Federation in een nieuwe richtlijn.

Hyperglykemie

De concentratie mag volgens de richtlijn twee uur na de maaltijd hooguit 7,8 mmol/l bedragen. Dit omdat hyperglykemie na de maaltijd een sterk verhoogd risico geeft op macrovasculaire complicaties en aandoeningen aan het netvlies.

Nuchtere waarde

Tot nog toe was behandeling van diabetes voornamelijk gericht op het controleren van de nuchtere bloedglucosewaarde, maar onderzoek wijst meer en meer op een verband tussen controle van de glucoseconcentratie na een maaltijd en een betere conditie van de diabetespatiënt.

Langer verhoogd
Bij patiënten met een verstoorde glucosetolerantie zal de bloedglucosewaarde na de maaltijd vaak langer sterker verhoogd blijven, met eerder genoemde risico’s als gevolg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.