De bloedglucosewaarde van diabeten moet na de maaltijd nauwkeuriger in de gaten worden gehouden.
Dat adviseert de International Diabetes Federation in een nieuwe richtlijn.
Hyperglykemie
De concentratie mag volgens de richtlijn twee uur na de maaltijd hooguit 7,8 mmol/l bedragen. Dit omdat hyperglykemie na de maaltijd een sterk verhoogd risico geeft op macrovasculaire complicaties en aandoeningen aan het netvlies.
Nuchtere waarde
Tot nog toe was behandeling van diabetes voornamelijk gericht op het controleren van de nuchtere bloedglucosewaarde, maar onderzoek wijst meer en meer op een verband tussen controle van de glucoseconcentratie na een maaltijd en een betere conditie van de diabetespatiënt.
Langer verhoogd
Bij patiënten met een verstoorde glucosetolerantie zal de bloedglucosewaarde na de maaltijd vaak langer sterker verhoogd blijven, met eerder genoemde risico’s als gevolg.
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account