Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Richtlijn handhygiëne ziekenhuis wordt aangepast

De WIP-richtlijn handhygiëne voor medewerkers in ziekenhuizen wordt binnenkort aangepast. Het gaat om kleine wijzigingen. Zo worden de vijf momenten voor handhygiëne opgesteld door gezondheidsorganisatie WHO toegevoegd. En komt er een aanvulling dat handalcohol geen waarde heeft na verpleging van patiënten met een Clostridium Difficile of Norovirus infectie.
Richtlijn handhygiëne ziekenhuis wordt aangepast

Ingrid Spijkerman, directeur van de Werkgroep Infectie Preventie (WIP), bevestigt de wijzigingen in de richtlijn aan Nursing.nl.

Clostridium Difficile en norovirus
‘Het is al langere tijd bekend dat handalcohol weinig of geen effect heeft op Clostridium Difficile en daarom in dit geval niet gebruikt kan worden als handhygiëne. Dat is ook opgenomen in de WIP-richtlijn Clostridium Difficile, maar nog niet in de richtlijn handhygiëne’, zegt Spijkerman. Voor het Norovirus geldt hetzelfde. Daarom wordt de huidige richtlijn aangepast met de toevoeging dat je na verpleging van patiënten met een Clostridium Difficile of Norovirus infectie de handen wast met water en zeep.

Vijf momenten
Verder worden de vijf momenten voor handhygiëne toegevoegd, zoals genoemd in de Guidelines on Hand Hygiene in Health Care uit 2009 van de World Health Organization (WHO). Dat betekent dat er handhygiëne moet zijn voor het patiëntencontact, voor een schone of aseptische handeling, na contact met lichaamsvloeistoffen, na contact met de patiënt en na contact met de omgeving van de patiënt. ‘In de WIP is er lang gediscussieerd over de haalbaarheid van deze vijf momenten in de praktijk’, zegt Spijkerman. Na een enquête onder deskundigen infectiepreventie in Nederland kwam naar voren dat zij de vijf momenten wel haalbaar achten. ‘Wel kunnen er momenten worden samengevoegd. Bijvoorbeeld als een verpleegkundige direct van patiënt a naar patiënt b gaat, dan valt de handhygiëne na contact met de patiënt samen met het contact voor een nieuwe patiënt. Deze nuances zullen we vermelden in de richtlijn.’

In Nursing september verschijnt een special over hygiëne en infectiepreventie. Nog geen abonnee van Nursing? Neem snel een abonnement.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

7 REACTIES

 1. Beste mevrouw Spijkerman, gelukkig staan de ontwikkelingen op het gebied van handalcoholsystemen die wél tegen noro virus werken niet stil. Een van deze aanbieders is op het minisymposium van Hygienecare & training te zien.Zie hiervoor onze site.
  Bert van Eck, Deskundige Infectiepreventie

 2. Lees alle reacties
 3. Iedereen weeyt dat hij het moet doen, maar gebeurt het ook?
  Heb in Wales in het ziekenhuis gelegen. Daar hing aan elk bed een desinfectantspompje. Het was gewwon een automatisme om je handen te desinfecteren.
  Zelfs het bezoek werd gevraagd om bij binnenkomst de handen te desinfecteren.
  In Nederlandse ziekenhuizen hangt de desinfectans vaak bij de wastafel en dat betekent omlopen! Zou dat misschien de rede kunnen zijn, dat het niet vaak gebeurd?

 4. In 1961 al geleerd hoe de handhygiëne behoort te zijn. Zullen we de oude verpleegkundeboeken maar weer van stal halen en dat aan de leerlingen gaan leren?Wij wisten het wel hoor en wat hebben we al niet verpleegd? Ik in elk geval patiënten met TBC, Pokken, grote infecties enz.enz.Hoezo weten we dat dan nu niet meer?
  Laat de ouderen maar eens een aantal middagen op de afdelingen meedraaien, dan is het zo duidelijk.Ik heb als patiënt zelfs al verpleegkundigen terug gestuurd omdat ze de vraag: handen gewassen? niet met ja konden beantwoorden, maar wél mijn OK wond willen verbinden hé. Jaja.Misschien moeten we de patiënten dan maar leren dat te vragen ook.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.