Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Richtlijn huilbaby’s van de baan na onenigheid

De richtlijn voor de behandeling van huilbaby's is ingetrokken, na veel onenigheid en protesten.
Richtlijn huilbaby’s van de baan na onenigheid

Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) besloten. Professionals konden het niet eens worden over de beste behandeling voor de baby’s. Kinderverpleegkundigen, wijkverpleegkundigen, kinderartsen en consultatiebureaus of moeten ouders met een huilbaby voorlopig maar naar eigen inzicht adviseren. Steen des aanstoots was de kookwekker.

Half uur huilen
In de conceptrichtlijn – alleen onderschreven door de jeugdgezondheidszorg (ggd’s) – staat dat ouders een wekker kunnen gebruiken om te meten hoe lang hun baby huilt. Psychologen van het NIP waren het hier niet mee eens. Een baby een half uur laten huilen, kan de baby op de langere termijn beschadigen, aldus psycholoog Sylvia Nossent van het NIP.

Wijkverpleegkundige Ria Blom
Maar het is niet de bedoeling van de makers van de richtlijn om baby’s zo lang te laten huilen, zegt wijkverpleegkundige en publicist Ria Blom, expert op dit gebied.
De wekker is volgens haar louter bedoeld als meetmiddel. ‘Ouders ervaren vijf minuten gehuil als een half uur en dan grijpen ze vaak te snel in. Tillen ze het kind weer op. Terwijl een baby moet leren inslapen.’

Huilbaby
De definitie voor een huilbaby is: drie uur per dag huilen, minstens drie dagen per week en dat drie weken aan een stuk. Naar schatting tien procent van de baby’s is een huilbaby. Verpleegkundige Blom legt uit: ‘Ouders die radeloos zijn van het gehuil, doen van alles om het kind te kalmeren. Optillen, voeden, rondrijden. Baby’s raken snel overprikkeld waardoor ze moeilijk inslapen. Eenmaal oververmoeid, gaan ze nog moeilijker slapen en nog meer huilen.’
Het zijn de tijden, zegt Blom, die al 25 jaar met baby’s werkt. ‘Er zijn meer huilbaby’s dan vroeger. Er is te weinig structuur thuis. Daar raken baby’s stuurloos van. Ze moeten wennen aan een patroon: als ik dit doe, doet mama dat. Moeders moeten het gehuil leren interpreteren: nu wil het kind eten, nu wil het slapen. Anders reageer je verkeerd en blijft de dag onvoorspelbaar voor het kind.’

Op Zorgforum en andere websites hebben verpleegkundigen de afgelopen maanden geprotesteerd tegen wat zij ‘de Gruwelichtlijn van Ria Blom & Co’ noemen.

nrc next
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.